fredag 19 april 2013

Vaniljgifflar

Bullar finns i många olika varianter gällande smak och form. Alla är ju förstås lika goda, men några storfavoriter som jag bakat och smakat på genom åren är dessa goda smörögabullar, mina goda kardemummaknutar och de här höstiga äppel- och kanelbullarna.
Nu kommer jag ge receptet på en till bullsort som smakar underbar av vanilj och som man kan lägga till i receptsamlingen. Bullarna är formade till gifflar och man gör de likadant som man gör crossianter. Enkelt, eller hur!?

Vaniljgifflar:
30 - 35 st

5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk malen kardemumma
1 ägg
ca 150 g mjukt smör
15 - 17 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 - 2 tsk vaniljpulver/vaniljsocker

ägg till pensling
pärlsocker/flagad mandel

Smula jästen i en bunke. Slå över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Blanda i alla ingredienser och lite av mjölet. Rör om till en slät deg. Tillsätt mjölet i omgångar och rör för hand eller i köksmaskin till en en slät och smidig deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila under bakduk ca 10 min. Ta ut degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla alla degbitar till runda plattor och skär med en degsporre eller kniv 8 trekanter. Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienser och lägg en klick på varje trekant. Rulla ihop från den breda sidan till spetsen. Lägg gifflarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 25 - 30 min. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller t.ex flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 225°c, 10 - 12 min.



















//Matilda

1 kommentar:

  1. Fina gifflar blev det men jag fick 86 stycken av dubbel sats och måste därför göra lite mera fyllning för att få den att räcka till. Jag ökade också mängden smör i degen. Tack för receptet säger Mona också från Finland

    SvaraRadera