onsdag 30 januari 2013

Lättbakat bröd!

Det bästa och godaste är ju ändå hembakat bröd! Tänk när man bakat sitt egna bröd, vad som helst för sort, och så har det nyligen kommit ut ut ugnen. Man skär en skiva och brer på smör som smälter... Åh, hur gott som helst! Och ännu bättre är det ju om det går snabbt att göra, det gör det här brödet. Ett helt vanligt bröd gjort på endast vetemjöl (går att använda andra mjölsorter, men använd ändå lite vetemjöl), jäst, vatten och salt. Knaprig, hård skorpa och mjukt innanmäte. Ibland är det enklaste godast.

Lättbakat bröd:
1 medelstort bröd

1 påse torrjäst eller 25 g färsk jäst
6 - 8 dl vetemjöl (kan behövas lite mer)
1 stor nypa salt
1 nypa socker 
ev. några msk olja eller en klick mjukt smör
2 1/2 dl ljummet vatten (ca 42-45°c för torrjäst, 37°c för färsk jäst)

Sätt ugnen på 225°c.

Om du använder torrjäst:
Häll ut torrjästen i en skål och blanda med mjöl, socker och salt. Tillsätt och vattnet och ev.oljan/smöret. Rör om till en slät, lite lös deg som ändå lossnar från skålens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov. 

Om du använder färsk jäst:
Smula ner jästen i en skål och häll på vattnet. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt salt, socker, ev. olja/smör och mjöl. 

Låt jäsa ca 10 min under bakduk. Häll ut på en plåt klädd med bakplåtspapper och forma till ett runt bröd. Låt jäsa under bakduk ca 20 - 30 min (beroende på värmen i köket, hos oss var det ganska varmt så det gick snabbare). Pensla brödet med lite vatten och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Häll in lite varmt vatten på ugnsbottnet samtidigt som du sätter in brödet i ugnen, det gör så att det bli en knaprig och god skorpa. 
Kolla så att brödet är klart genom att knacka på brödets botten. Det ska låta ihåligt om det är färdiggräddat. 

























//Matilda

34 kommentarer:

  1. hej hej matilda
    nu står jag i köket i stockholm med son och man och väntar på att detta bröd ska jäsa klart så jag kan slänga in de i ungen!
    återkommer när jag tagit en bit med en ost skiva på.
    lycka till i framtiden.
    mvh madeleine

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du testar mitt recept! :)
    Och tack så jättemycket.

    SvaraRadera
  3. Hej Matilda.
    Vi har bakat det har brodet flera ganger och det blir alltid jattegott. Vi gor det med glutenfritt mjol och utan olja eller smor. Det har ar ett superbra recept.

    Tack,
    David och Jenny i London

    SvaraRadera
  4. Vad glad jag blir!! Kul att ni gillar receptet :D
    Blir "konsistensen" samma på brödet med glutenfritt mjöl som med vanlig vetemjöl?

    SvaraRadera
  5. Total misslyckade vart som trolldeg inuti och som berg utanpå... vad gjorde jag för fel?

    SvaraRadera
  6. Tror du kan haft i lite för mycket mjöl eller kanske jäst brödet för kort stund? Hoppas du skulle lyckas med brödet om du testar det igen! :)

    SvaraRadera
  7. Tjenare!
    Testade ditt recept nu, brödet håller på att jäsa!
    Jag använda cirka 10-11dl mjöl och 3-4dl rågsikt. Har ingen aning om det blir bra eller dåligt, för jag kan inte detta med bakning. Men vi får se! Återkommer med info om hur det smakade sen! :)
    Tror detta är ett lätt sätt att göra pizzabullar på, vad tror du/ni? :)

    SvaraRadera
  8. Det låter som rätt mycket mjöl! Dubbelt mer än vad jag använt i receptet, men om degen inte kändes alltför hård ska det säkert bli bra! Det är ju alltid gott att blanda olika mjölsorter :)
    Vad kul. Spännande!

    Ja, absolut. Det skulle säkert gå. Jag har också ett skilt recept här på bloggen på pizzabullar som du säkert hittar om du letar :)

    SvaraRadera
  9. Hejsan! Jag har prövat att bakat ditt bröd till mina arbetskamrater på jobbet och det blev väldigt populärt. Nu har dom som önskemål att jag ska baka detta igen, så jag ska göra det nu när jag jobbar natt. Tack för ett bra recept!

    SvaraRadera
  10. Så kul att ni alla gillade brödet! :) Det är ju så enkelt och gott att göra sitt egna bröd.

    SvaraRadera
  11. mumsigt och gott!!

    SvaraRadera
  12. Super gott, tack för receptet! :D - Mia

    SvaraRadera
  13. Kul att du gillade brödet! :)

    SvaraRadera
  14. Hej
    kan man ta det här receptet och göra dom som limpor istället för runda ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ska nog gå hur bra som helst! Fast det här är ju inte så stor sats så du kanske kan förstora receptet (och då t.o.m kanske få två limpor!). Tänk på att brödet kan behöva gräddas lite längre tid :)

      Radera
  15. Hej! bakade detta bröd idag (på Cypern) jäste mycket bra före gräddningen men föll pladask i ugnen blev en stor tekaka, men smaken var det inget fel på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt.. Det kan ha berott på att du jäst brödet för länge? Förstås finns det andra orsaker, men det kan vara en orsak till ditt platta bröd. Bra att det smakade gott ändå! Smaken är ju ändå alltid viktigast ;)

      Radera
  16. Hur ska mätningarna vara om jag använder ragmjöl och vetemjöl?

    SvaraRadera
  17. Mest vetemjöl ska det vara så det kan bildas ordentligt med glutentrådar, men skulle väl säga ca 1/3 av vetemjölsmängden.

    SvaraRadera
  18. Hej! Tror du man kan lägga till riven morot i degen? Tips på hur man bäst gör det? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja absolut! Det blir supergott och brödet blir ännu saftigare :) Riv bara en (något större) morot och rör ner med alla andra ingredienser!

      Radera
  19. Hej, jag har länkat ditt recept från min blogg då jag har inspirerats av det för att göra mitt egna hembakta bröd. :) Super gott blev brödet iallafall - tack för inspirationen! :)

    http://nouw.com/linnie/enkelt-ragsiktsbrod-18664201

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul att du fick inspiration. Det är ju det bästa med en blogg, att inspirera andra :) Kul att du testat med olika mjölsorter och kryddningar!

      Radera
  20. Hej jag undrar om man kan ha sirap i det här brödet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst går det! Ersätt sockret med sirap :)

      Radera
  21. Hej!
    Bakade det här brödet idag och det blev fantastiskt gott även fast jag har gasugn som brukar vara svårt att baka i. Det här receptet ska sparas och göras om flera gånger. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej sett ditt recept ska prova jag hade inge mjölk hemma ,så jag blev glad att hitta detta recept hälsningar anonym Umeå bo

      Radera
    2. Vad roligt! Berätta gärna hur det blev sen :)

      Radera
  22. Hej Matilda. Efter 12 timmars jobb så ska jag prova baka. 1a gången jag bakar. Återkommer när barnen smakat och ger dig betygen. Om jag nu lyckas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Allltid kul att höra vad andra tyckt om brödet :) Det är världens enklaste bröd, så du ska nog se att du lyckas galant!

      Radera
  23. Tack Matilda! Hälsning från Moskva. Jag är nybörgjare i brödbakning. Din resept är fantastisk bra. Flera gånger -samma fina resultat. Använder ofta solrosfrön i degen. Funkar perfekt!

    SvaraRadera
  24. Testade baka ditt bröd. La i morötter och hade inte flingsalt men tog vanligt salt
    Hur lägger man till bild?

    SvaraRadera