måndag 7 januari 2013

Choklad- och jordnötskaka

Choklad och jordnötter (jordnötssmör) ÄR en bra kombo! Passar alltid bra ihop, precis som i mina peanut butter cups. Nu har jag bakat en ny sak med samma smakkombination och det blev gott igen! Chokladkaka som är lite kladdig inuti och en ljuvlig jordnötsfrosting. Frostingen kan också användas på cupcakes, i kakor eller att kanske täcka en tårta med... Den har iaf en supergod smak, men man måste ju förstås gilla smaken på jordnötssmör.
Den här kakan är också med i Månadens Sötsak, som den här månaden har temat "mjuka kakor".

Choklad- och jordnötskaka:
(Smeten räcker bara till en liten form, ca 15x8 cm, eller till några muffins. Dubbla eller tredubbla smeten om du ska använda en större form.)

50 g mjukt smör
3/4 dl strö- eller råsocker
1 ägg
2 msk kakao
2 msk varmt vatten
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa (fling)salt
en klick jordnötssmör

Sätt ugnen på 175°c. Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda kakao och varmt vatten i en liten skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör ner mjölblandningen och chokladblandningen i smöret och rör om till en slät smet. Tillsätt en klick jordnötssmör och rör om.
Täck en form med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn men en sticka, den ska vara lite kladdig inuti.
Låt kallna och gör under tiden jordnötsfrostingen:

1 dl jordnötssmör
några msk florsocker
grädde eller vatten

Blanda jordnötssmöret med florsockret till en slät blandning. Späd med grädde eller vatten tills den får en bredbar konsistens.
Täck chokladkakan med jordnötsfrostingen och dekorera ev. med strössel.

























//Matilda

3 kommentarer:

  1. Hej!:) kikar in för att tipsa dig om en tävling som pågår på min blogg just nu där du kan vinna ett valfritt par solglasögon :)
    kram!

    SvaraRadera
  2. Jepp, och det var det också! :D

    SvaraRadera