torsdag 31 januari 2013

Äppelsmulpaj med mandelmassa

Äppelpaj är ju inte direkt i säsong nu, men varför kan man inte ändå baka en god äppelpaj? Helst serverar man den med (hemlagad) vaniljvisp/sås, vispgrädde eller vaniljglass. Det är en helt vanlig smulpaj, men jag har tillsatt lite mandelmassa före jag smulat på degen. Väldigt gott, äppel + mandelmassa är ju en "superkombo"! Om du inte vill använda äppel går det bra att byta ut det mot någon annan frukt eller bär som du gillar.

Äppelsmulpaj med mandelmassa:

ca 3 stora äpplen
mandelmassa (recept på hemlagad här)

Smuldeg:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 100 g mjukt smör

Sätt ugnen på 225°c. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och rör tills det blir en smulig deg.
Skala äpplena och klyfta dem. Lägg äppelklyftorna i en smord pajform och lägg på skivor av mandelmassa. Smula över degen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.



















//Matilda

3 kommentarer:

  1. Ja självklart kan du vara med och tävla ändå bara hoppa över steg nr.1 och 3.

    SvaraRadera
  2. Okej bra! Då ska jag ta och vara med :)

    SvaraRadera
  3. God smuldeg med mandelmassa. Men äppelbitarna var fortfarande lite hårda. Nästa gång testar vi lägre ugnstemperatur och längre tid i ugnen.
    Annika och Sandra.

    SvaraRadera