tisdag 26 juni 2012

Krämiga blåbärspajer

Det är så gott med blåbärspaj och nu börjar vi ju komma in i blåbärssäsongen. Massvis med blåa bär som man kan gå och plocka en hel dag och sedan laga härlig sylt och saft, bullar, pajer och massvis med kakor! Mums! Det är det bästa med sommaren, bären!
Här har jag nu gjort krämiga blåbärspajer. Jag har gjort mina i små pajformer, tarteletteformer, men det går också lika bara att göra en enda stor paj som jag gjort förra året med rabarber.

Krämiga blåbärspajer (laga en stor eller 6 små):

130 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl gräddfil
1 ägg
ca 2 dl strösocker
1 1/2 msk äkta vaniljsocker
ca 2 dl blåbär (färska eller frysta), spara ev. några till garnering

Till formarna:
smör och ströbröd/vetemjöl

Sätt ugnen på 200°c. Blanda det mjuka smöret och sockret i en bunke. Tillsätt ägget och blanda smeten slät. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och tillsätt det i degen. Rör om ordentligt. Smöra och bröa en pajform/pajformar och tryck ut degen i formarna.
Laga fyllningen:
Blanda gräddfil och ägg i en skål. Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda i blåbären och rör försiktigt så att inte fyllningen färgas så mycket blå. Häll i gräddfilsfyllningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
Låt gärna pajen kallna lite så att den hinner stadga sig. Annars är den lite lös när man äter den.
Garnera ev. med lite blåbär, florsocker och citronmeliss.


















//Matilda

2 kommentarer: