torsdag 10 maj 2012

Banankaka med choklad

Den här banankaka blir så god och saftig! Jag hade hela tre mosade bananer i kakan så det blir mycket banansmak. Alltså inget för personer som inte gillar banan. Men det här tycker jag man ska testa baka om man bara är sugen på att baka något. Enkelt och... gott! Och så är det ju ett utmärkt sätt att ta till vara på bananer som börjat få bruna fläckar på sig och som man helst inte vill äta så bara. Perfekta till en kaka då.
Jag gjorde min i en avlång brödform, men man kan lika gärna göra den i en rund springform eller en sockerkaksform.

Banankaka med choklad:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1/2 dl mjölk
3 bananer
75 g mörk- eller mjölkchoklad

Till formen:
smör
kokosflingor eller ströbröd

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål.  Smälts smöret. Häll i äggsmeten tillsammans med mjölken. Tillsätt också de torra ingredienserna. Rör om till en slät, klumpfri smet. Mosa bananerna med gaffel, rör ner i smeten. Rör även ner hackad choklad. Smöra och bröa en valfri form, häll smeten i formen. Grädda i ca 45 min.



















//Matilda

8 kommentarer:

  1. Låter gott. Banan och choklad är en väldigt bra kombination.

    Fick bakpaketet, tack, trevligt med lite saker som man annars bara köper till speciella tillfällen, nu kan man ju experimentera lite. ;)

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det! :)
    Det var ju bra att paketet kom fram!

    SvaraRadera
  3. Var aldrig fan av övermogna bananer och därför inte banankakan heller... fram tills jag smakade på banankakan på Folkteaterns kafé i Göteborg!!!! wow!!! valnötter, choklad inuti och en chokladglasyr ovanpå... banankakan - nu bakar jag dig med glädje... och med lite hjälp av ditt recept Matilda :))) tackar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Lycka till med bakningen och hoppas den är lika god, för det är den! :D

      Radera
  4. Jag har precis bakat denna. Det var något grymt så god den är :D Jag och sambon har redan ätit upp halva, haha! Ska se till att ha övermogna bananer hemma lite oftare :P

    SvaraRadera
  5. Haha så kul! :) Bra att du (ni) gillade receptet.
    Ja det är ju alltid bra med bananer hemma, speciellt då övermogna. Det blir så gott med banankaka då!

    SvaraRadera
  6. Bakade denna hemma och herre gud vad god den blev! Bjöd hem min farfar och farmor (som älskar att baka) och de båda sa att det var en av de godaste de ätit! La även i lite hackad mandel som lyfte den ytterligare, gillar nötter i kakor, gör konsistensen så god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul att höra!! Kan tänka mig att nötter blir perfekt i kakan, skulle kunna tänka mig att ha i lite valnötter eller pekannötter :)

      Radera