måndag 7 november 2011

Frukt- och nötbröd

Det här brödet är jättegott och man kan variera frukterna och nötterna hur man vill. Jag använde naturella jordnötter, mina egna torkade äppelringar och russin, men istället för det kan man ha torkade fikon, torkade aprikoser, hasselnötter, valnötter, cashewnötter...
Brödet hade en strykande åtgång här hemma och tog snabbt slut.

Frukt- och nötbröd: (1 bröd)
30 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37°c
1 1/2 tsk salt
lite honung
ca 1 1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl havregryn
1 1/2 dl russin
1 dl torkade äppelringar, i bitar
1 dl hackade osaltade jordnötter

Sätt ugnen på 200°c. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt saltet, honungen, oljan, mjölen, havregrynen, russinen, äppelringarna och nötterna. Blanda väl till en slät deg. Låt vila under bakduk i ca 35-40 min. Häll i degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk i ca 35 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.




















//Matilda

2 kommentarer: