söndag 30 oktober 2011

Spökmuffins

Buuu!! Nu blev du visst skrämd! ;) Glad Halloween på er alla! I år till halloween har jag bakat spökmuffins. Vet nu inte om de blev så likt spöken, men de blev helt okej ändå. Och gott smakade det också. Använd vit sockermassa eller marsipan för att ta ut spökena och tryck ut ganska stora cirklar med hjälp av ett runt mått eller t.ex en skål. För att laga ögon och mun kan du använda lite utav chokladtryffeln, smält choklad eller svart karamellfärg. Om du inte har eller hittar röda vinbär i butiken kan du lika bra använda t.ex hallon, lingon, jordgubbar m.m.
SPÖKMUFFINS (5 stora muffins):
Smeten:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
75 g smör
1 dl mjölk
2 dl röda vinbär (färska eller frysta)
några tsk vetemjöl

Chokladtryffel:
100 g mörk choklad
1 1/2 dl grädde
några klickar smör
(ev. lite florsocker eller honung)

Dekoration:
vit marsipan eller sockermassa
lite florsocker till kavling
lite utav chokladtryffeln, smält choklad eller svart karamellfärg

Chokladtryffeln:
Koka upp grädden i en kastrull. Hacka eller bryt chokladen i småbitar och häll på grädden. Rör om tills chokladen smält. Tillsätt några klickar smör och rör tryffeln till en glansig, slät smet. Tillsätt ev. lite honung eller florsocker. Låt tjockna i rumstemperatur i ca 3-4 timmar i en påse eller under plastfolie.  
Smeten:
Sätt ugnen på 225 °c. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en anna bunke. Tillsätt dem i äggvispet. Smält smöret. Häll i det och mjölken. Blanda till en slät smet. Rör ner några tsk mjöl (1-2) i vinbären och häll dem i smeten. Rör om försiktigt.
Häll smeten i stora muffinsformar på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 13-15 min.
Låt muffinsarna svalna, nästan kallna. Skär en liten grop/ett litet hål i muffinsarna och spritsa i lite chokladtryffel (så att det kommer ända upp). Tryck på locket.
Dekoration:
Kavla ut marsipanen/sockermassan med lite florsocker under. Tryck ut ganska stora cirklar med hjälp av en skål eller ett runt mått. Fukta marsipanen lätt på undersidan så att det lättare fastnar, lägg på cirkeln på muffinsen. Laga ögon och mun utav choklad eller karamellfärg.






















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar