tisdag 12 juli 2011

Franska fruktflarn

Vi lagade lite hemlagad smördeg idag här hemma och då lagade jag utav det som blev klar några fuktflarn till efterrätt. Dom blev jättegoda med mandelmassa och nektariner! Egentligen har Leila använt sig utav päron i receptet men jag använde alltså nektariner istället för det fanns inga päron hemma. De här flarnen går väldigt snabbt att laga och man kan byta ut nektarinerna mot annan frukt, t.ex. päron, persikor, äppel m.m. Receptet kommer från Leilas bok "A piece of cake".
Franska fruktflarn: (i receptet blir det 8 st flarn, men jag gjorde bara 4 st men använde mig ändå utav lika mycket av det andra ingredienserna som till 8 flarn)
8 frysta smördegsplattor eller hemgjord smördeg
150 g mandelmassa
4-5 nektariner
1 dl råsocker
2 tsk kanel
(4 kvistar färsk rosmarin, jag använde det inte när jag hade nektariner men om man använder päron så blir det nog gott)
50 g mandelspån att strö över
ägg till pensling
kallt smör att hyvla över
florsocker att pudra på flarnen vid servering

1. Tina smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper (om du använder frysta)
2. Sätt ugnen på 200°c
3. Stansa två ringar med ett dricksglas i varje smördegsplatta, utan att stansen går helt igenom. Nagga i cirklarna.
4. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
5. Riv mandelmassan och strö den innanför cirklarnas kanter.
6. Kärna ur och skiva frukten, blanda den med råsocker och kanel.
7. Lägg skivorna som en solfjäder över mandelmassan och strö över mandelspån.
8. Hyvla över tunna skivor av kallt smör
9. Grädda flarnen gyllene i mitten av ugnen i 20-25 min.
10. Pudra över florsocker före servering och ät gärna tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.





















//Matilda

2 kommentarer:

  1. De såg verkligen goda ut och det verkar inte svårt. Måste testa mig på att baka dessa :)

    SvaraRadera
  2. Ja, de är väldigt goda och lättlagade! :) Och man kan variera frukten så mycket.

    SvaraRadera