Passar bra till jul med en god smak av pepparkakor och det doftar pepparkakor i hela huset när man gräddar kakorna... Använd färdigköpt pepparkakskrydda eller laga egen. Pepparkakskrydda brukar innehålla kardemumma, (pomerans), kanel, nejlika, ingefära. Lägger snart upp recept på egen pepparkakskrydda jag gjort och recept kommer från Söta Saker.
Men receptet på pepparkaksflarnen är mitt eget recept!
PEPPARKAKSFLARN:
75 g smör
2 dl havregryn
1/4 dl strösocker
2 msk mörk sirap
ca 1 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
ca 2 tsk pepparkakskrydda
1 skvätt mjölk/grädde
Sätt ugnen på 200°c. Smält smöret, blanda i de övriga ingredienserna. Klicka ut klickar av smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 7 min.
//Matilda
onsdag 30 november 2011
söndag 27 november 2011
Pepparkaksmuffins med cream cheese frosting
Dessa cupcakes bakade jag till lillajulen och de blev bara så goda. Min familj som jag bjöd dem åt sa också att dom blev jättefina och goda. Bra poäng! Jag dekorerade dem med mini pepparkakor och polkagrisspiraler som jag köpt från Gränna. Jag halverade receptet och fick åtta stycken normalstora muffinsar men om du vill ha fler (ca 12-13 st) är det bara att dubblera receptet. Recept kommer från boken "A piece of cake".
Pepparkaksmuffins med cream cheese frosting:
1 1/2 ägg
1 1/4 dl strösocker
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ca 1 1/2 tsk pepparkakskryddor
Frosting
Till garnering:
mini pepparkakor
polkgrisspiraler (om du inte hittar sådana kan du istället dekorera med t.ex lite grovhackade polkagrisar)
Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret, blanda i mjölken och häll det ner i äggsmeten. Rör om. Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskryddor. Häll ner dem också och rör smeten slät. Häll smeten i pappersformar som är satta i en muffinsplåt. Grädda muffinsarna i ca 15 min, mitt i ugnen.
Gör under tiden frostingen.
Låt muffinsarna svalna/kallna och spritsa/bred på frostingen, dekorera med polkagrisspiralerna och pepparkakorna. Servera!
Det här blir också mitt bidrag till Månadens Sötsak som den här månaden är "Vinter".
//Matilda
Pepparkaksmuffins med cream cheese frosting:
1 1/2 ägg
1 1/4 dl strösocker
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ca 1 1/2 tsk pepparkakskryddor
Frosting
Till garnering:
mini pepparkakor
polkgrisspiraler (om du inte hittar sådana kan du istället dekorera med t.ex lite grovhackade polkagrisar)
Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret, blanda i mjölken och häll det ner i äggsmeten. Rör om. Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskryddor. Häll ner dem också och rör smeten slät. Häll smeten i pappersformar som är satta i en muffinsplåt. Grädda muffinsarna i ca 15 min, mitt i ugnen.
Gör under tiden frostingen.
Låt muffinsarna svalna/kallna och spritsa/bred på frostingen, dekorera med polkagrisspiralerna och pepparkakorna. Servera!
Det här blir också mitt bidrag till Månadens Sötsak som den här månaden är "Vinter".
//Matilda
fredag 25 november 2011
Jag tävlar...
Nu är jag med i tre stycken tävlingar!
Bakverk och Fikastunder..
Bakverk och Fikastunder..
Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder.. om dessa fina prylar,
tävla du också! Tävlingen pågår t.o.m 8 december!
Sockerrus...
Tävla hos Sockerrus och vinn ett presentkort på 500kr, i samarbete med LyxigaPlåtburkar.se, RoligaPlåster.se och Änglaspel.se.
...och Tårtspecialisten
Hos Tårtspecialisten kan man vinna en fin silikonform i form utav bokstavskuber. Formen kommer från B's Skafferi och är värd 459 kr. Tävlingen håller på till den 9 december kl. 00.00.
//Matilda
tisdag 22 november 2011
Mina slickepottar
Här är alla slickepottar samlade! |
En julig slickepott med en fin pepparkaksgubbe på |
En orange slickepott av märket Rice |
Fick med som present från den engelska mattidningen Good Food när jag köpte den |
Fin grön, märket Le Creuset |
En vanlig röd från IKEA |
En blå som är en "slickepottssked" |
//Matilda
måndag 14 november 2011
Polarkakor
Riktigt goda bröd som är perfekt till frukosten, mellanmålet eller kanske till utflykten! Enkla att baka också, vilket är ett pluspoäng. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
POLARKAKOR: (ca 20 st)
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt
1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Lät jäsa under bakduk i ca 10 min.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Vad gömmer sig under bakduken, måntro?
Jo, polarkakorna förstås!
//Matilda
POLARKAKOR: (ca 20 st)
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt
1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Lät jäsa under bakduk i ca 10 min.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Vad gömmer sig under bakduken, måntro?
Jo, polarkakorna förstås!
//Matilda
torsdag 10 november 2011
Julgodis 2011
Nu är det nog klart vad jag ska laga för julgodis i år. Det blev fyra olika sorter, men sedan kanske det blir någon till sort vid sidan om, som julklapp till någon i familjen eller till någon kompis.
Wienernougat är ju så gott och hemlagad blir ju mycket godare än färdigköpt!
Vit chokladtryffeln såg jag hos Pickipicki, och hon i sin tur har fått den från systrarna Eisenmanns bok Vinterns Söta.
Knäck tillhör julen på något sätt, så det fick också komma med i år. Men det blir som klubbor!
Och till sist, där är det lite oklart än, ska jag laga fransk nougat eller ska jag laga chokladkola? Det är den stora frågan!
Kommer sedan lägga upp recepten om det blir bra, men det närmare jul.
Vad ska ni laga för julgodis i år?
//Matilda
Wienernougat är ju så gott och hemlagad blir ju mycket godare än färdigköpt!
Vit chokladtryffeln såg jag hos Pickipicki, och hon i sin tur har fått den från systrarna Eisenmanns bok Vinterns Söta.
Knäck tillhör julen på något sätt, så det fick också komma med i år. Men det blir som klubbor!
Och till sist, där är det lite oklart än, ska jag laga fransk nougat eller ska jag laga chokladkola? Det är den stora frågan!
Kommer sedan lägga upp recepten om det blir bra, men det närmare jul.
Vad ska ni laga för julgodis i år?
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)