måndag 25 februari 2019

Chocolate chip cookies på enkorn

Jadå, ett till recept med enkorn! Älskar enkorn! Går förstås att laga dessa cookies med vanligt vetemjöl också, men skulle säga att man missar mycket smak då. Hade även i rostade valnötter för lite crunch och extra god smak, men går bra att utesluta.


Cookiesarna blir knapriga utanpå och mjuksega inuti som jag tycker en perfekt cookie ska vara. Går utmärkt att frysa dessutom! Här kommer receptet;


Chocolate chip cookies på enkorn:
ca 16 st cookies

200 g mjukt smör
100 g mörk muscovadosocker
80 g strösocker
1 krm salt
1 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 äggulor
250 g enkornsmjöl (eller vetemjöl/emmermjöl/dinkelmjöl)
1 tsk bakpulver
125 g grovhackad mörk choklad
80 g valnötter, rostade och grovhackade

flingsalt att strö på toppen

Sätt ugnen på 175 grader. Kör smör, båda sockersorterna och salt i en assistent med vinge fluffigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skild skål. Tillsätt äggulorna i smörblandningen och rör om. Ha i mjölet och rör snabbt ihop till en deg. Tillsätt sist grovhackad choklad och valnötter och rör om så det fördelas jämnt i degen. Använd ex. en glasskopa för att göra runda jämna bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Blir ca 16 st kakor. Strö lite flingsalt på toppen av kakorna. Grädda direkt eller låt stå i kylen ca 1 timme före gräddning. Kakorna blir något tjockare när de gräddas om du låter de stå i kylen före. Sänk ugnen till 160 grader och grädda i mitten av ugnen 15 - 17 min. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar