söndag 24 februari 2019

Stockholmskakor med brynt smör, enkorn och blåbär

Men va!? Är jag tillbaka? Kanske det! Från och till kan ni i alla fall förvänta er en uppdatering.

Stockholmskakor är väl i princip som hallongrottor, men rullade i mandel. Har dock ingen aning varför de heter just stockholmskakor? Goda är de åtminstone! Jag gjorde en variant på dessa småkakor med enkornsmjöl och brynt smör i degen vilket skapade helt himmelskt goda kakor med en väldigt nötig och knäckig smak. Älskar brynt smör så oerhört mycket <3 Istället för den klassiska hallonsylten som fyllning kokade jag egen blåbärssylt med citron i som blev en perfekt kombo med det brynta smöret.



Att ersätta en del av det vanliga vetemjölet i recept och använda kulturspannmål är något jag ofta gör. Enkorn, dinkel (spelt) och emmer. Finns så många fina spannmålssorter som behöver få så mycket mer uppmärksamhet tycker jag. Högt näringsvärde, lägre glutenhalt, otrolig smak är väl något alla dessa tre sorter jag räknade upp har gemensamt. Värt att testa om du råkar få tag på en påse! Om du är intresserad vet jag att här i Finland, speciellt Nyland, så säljer Mörby gård och Malmgård dessa mjöl. I Sverige känner jag åtminstone till Warbro Kvarn, men finns säkert flera andra!

Stockholmskakor med brynt smör, enkorn och blåbär:

150 g smör
70 g strösocker
1 äggula
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl enkornsmjöl (eller ex. dinkelmjöl)

hackad mandel eller flagad mandel

Börja med att bryna smöret. Låt stelna. För att det ska gå fort, häll upp i en flat skål och lägg i kylen. Blanda ihop det brynta smöret med socker, äggula, salt och vanilj. Tillsätt mjölsorterna och blanda ihop till en fast deg. Dela degen i två delar och rulla till rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla i mandel och lägg rullarna i kylen ca 30 min före gräddning.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i kakorna med fingret och spritsa i blåbärssylt. Grädda i mitten av ugnen 12 - 15 min.

Blåbärssylt med citron:
150 g frysta blåbär
50 g strösocker
1 krm vaniljpulver
skal och saft från 1/2 citron

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme ca 10 min tills sylten tjocknat. Låt svalna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar