söndag 3 maj 2015

Citron- och marängpaj

Syrlig citronkräm. Och toksöt maräng. Mmm... Kan absolut inte bli fel! 
Citron- och marängpaj är otroligt, himla gott och kan vara något av den godaste pajen som existerar. Förutsatt att man älskar riktigt söta bakverk då :)

Marängen är en italiensk maräng som görs på sockerlag och vispas länge, länge tills den svalnat. Då blir den så len och fluffig så ni anar inte. 

Jag spritsade den ena pajen i ett supersnyggt rutmönster som jag sett Roy Fares göra i sitt bakprogram "United States of Cakes". Bara att först spritsa tre små "stränger", sedan spritsa en lång över och sedan fyra över den långa som börjar i mellanrummen. Ja, ni ser, det är lite svårt att förklara, men om man kollar på bilden noga fattar man rätt så bra! 

Receptet kommer faktiskt också från Roy Fares, från hans första bakbok "Sweet".

Citron- och marängpaj:
1 paj

Mördeg:
120 g rumstempererat smör
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1)
(100 g vit choklad till pensling) (det här momentet skippade jag)

Citronkräm:
125 g färskpressad citronsaft (1 1/4 dl)
190 g strösocker (2 dl)
125 g vatten (1 1/4 dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (1/2 dl)
40 g äggula (2)
40 g smör

Italiensk maräng:
125 g äggvita (4)
75 g vatten (3/4 dl)
210 g strösocker (2 1/2 dl)

-------------------------------------

Mördeg:
Sätt ugnen på ca 175°c. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 min. 
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 22 cm i diameter, men den. Fodra ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel.
Grädda bottnen i mitten av ugnen tills den fått en fin färg, 13 - 15 min. Låt svalna. (Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.)

Citronkräm:
Koka upp citronsaft, socker och 125 g vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng:
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke (enklast går det med en assistent). Koka upp vatten och socker till 121°c. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet. Fortsätt vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i en timme. Toppa med marängen och bränn av med en gasbrännare. 

Pajen ska tydligen gå bra att frysa, men strunta då i att bränna av marängen och gör det först när den tinat. 
Att förvara den över natten i kylskåpet går också utmärkt fastän kanske många påstår att det inte skulle gå. För mig gick det åtminstone! //Matilda

1 kommentar: