lördag 22 september 2012

Klassisk sockerkaka

Ibland är det gott med bara något enkelt, något helt klassiskt bakverk till fikan. Som exempelvis då en sockerkaka. Det är riktigt gott och påminner säkert många om sin barndom. Man kan variera sockerkakan på många olika vis, antingen kan man bara ha den som den är, eller så tillsätter man kakao, vaniljstång/pulver/socker, lime- eller citronsaft/skal, blåbär, jordgubbar, rabarber, andra goda bär, hackad choklad, kokos eller någon annan god smaksättning.
Recept kommer från boken 91:an Svensk Husmanskost.

Klassisk sockerkaka:
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175°c.
Smörj och bröa en form (det blir väldigt gott att bröa med kokosflingor istället för ströbröd).
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och i en annan skål och rör ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Känn med en sticka om kakan är klar. Stickan ska inte vara kladdig, utan torr när den är klar.
Låt sockerkakan svalna en stund och stjälp sedan upp den på ett fat.




















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar