måndag 14 november 2011

Polarkakor

Riktigt goda bröd som är perfekt till frukosten, mellanmålet eller kanske till utflykten! Enkla att baka också, vilket är ett pluspoäng. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
POLARKAKOR: (ca 20 st)
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
3. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
5. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Lät jäsa under bakduk i ca 10 min.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 min. Låt svalna på galler under bakduk.



















Vad gömmer sig under bakduken, måntro?
















Jo, polarkakorna förstås!

















//Matilda

5 kommentarer:

  1. Svar: Recept på rocky road fudgen har jag, men med pralinena tänkte jag göra någon pepparkakskryddad tryffel och fylla den i ett chokladskal.. ;)

    SvaraRadera
  2. Nu har jag mailat receptet på Rocky road fudgen till dig!;)

    SvaraRadera
  3. Såg det. Tack så jättemycket för receptet! :)

    SvaraRadera
  4. Dessa goda polarkakor MÅSTE jag bara göra hihi!

    SvaraRadera
  5. Ja, det tycker jag :) Dom blev väldigt goda!

    SvaraRadera