I dag har det varit varmt och väldigt soligt som vanligt. Då är det ju bra med nått saligt att knapra på så jag satte igång att baka lite salta kex i sommarvärmen! De blev goda och fina kex, lite åt "knäckebrödshållet". Goda att äta med en klick smör och lite ost eller kanske lite marmelad. Här kommer receptet:
Salta kex:
2 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
ca 1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk bakpulver
lite smör
ca 1/2 dl vatten
Till garnering:
vatten
ev. lite sesamfrön
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet och blanda tills degen blir fast och går att kavla utan att spricka.
2. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord (rågmjöl) med en kruskavel eller med en vanlig kavel. Om du använder vanlig kavel, nagga degen med en gaffel efteråt.
3. Ta ut kex med hjälp av ett glas, ett runt mått eller andra pepparkaksformar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper, pensla ev. med lite vatten och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 250°c i ca 5 min.
Recept har jag hittat på bloggen Söta Saker, med jag har ändrat lite i receptet.
//Matilda
onsdag 29 juni 2011
Sommartävling hos Bakverk och Fikastunder..
Just nu pågår det en sommartävling hos Bakverk och Fikastunder.. med vinster från Bagaren och Kocken. Man kan vinna underbara saker! En rosa Sil-Pin silikonkavel, en hjärtformad springform och ett slickepott set (Bagaren och Kockens egna märke). I en sådan tävling är man ju gärna med i! :)
Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder.. om dessa fina prylar,
tävla du också! Tävlingen pågår fram t.o.m 17 juli!
//Matilda
måndag 27 juni 2011
Semlor, Frallor...
I Finland säger vi finlandssvenskar semla (semlor) och det betyder ju i Sverige en bulle med oftast mandelmassa och grädde i och som äts till fettisdagen, men här betyder det, det som ni kallar frallor. Men nu tillbaks till brödet. Det fanns bara nått enstaka bröd i brödlådan så jag gjorde hembakat bröd till frukost. Eftersom jag inte hade varken någon färsk jäst eller torrjäst så använde jag mig utav Dr. Oetkers Jäsblandning och det blev riktigt gott med det och snabbt gick det också. Det enda man behöver göra med jäsblandning är att blanda påsens innehåll (1 påse = 50g färsk jäst) med mjöl. Sedan tillsätter man bara alla ingredienser och rör om. Bakar ut till de bröd/bullar man ska ha och låter sedan jäsa på plåten eller i formen i 15 min. Till slut är det bara att grädda enligt receptets gräddningstid och "vips" så är det klart! :)
Snabba semlor (frallor):
1 påse Dr. Oetker Jäsblandning
10 dl vetemjöl + lite till utbakning
40 g mjukt smör
4 dl vatten (vattnet behöver inte vara ljummet om du använder jäsblandningen)
1 tsk salt
1/2 msk strösocker
Till ev. garnering:
vatten
frön, t.ex vallmofrön, "kurbitsfrön", solrosfrön...
1. Rör ihop jäsblandningen och mjölet i en bunke. Tillsätt alla andra ingredienser. Blanda tills degen är slät och lossnar från bunkens kanter.
2. Knåda på mjölat bakbord en stund och rulla till runda bullar/semlor. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter.
3. Pensla ev. med vatten och strö över nån sorts frön
4. Grädda i 250°c i ca 8 min.
Receptet kommer från bloggen "Min goda sida", men jag har ändrat lite på receptet.
//Matilda
Snabba semlor (frallor):
1 påse Dr. Oetker Jäsblandning
10 dl vetemjöl + lite till utbakning
40 g mjukt smör
4 dl vatten (vattnet behöver inte vara ljummet om du använder jäsblandningen)
1 tsk salt
1/2 msk strösocker
Till ev. garnering:
vatten
frön, t.ex vallmofrön, "kurbitsfrön", solrosfrön...
1. Rör ihop jäsblandningen och mjölet i en bunke. Tillsätt alla andra ingredienser. Blanda tills degen är slät och lossnar från bunkens kanter.
2. Knåda på mjölat bakbord en stund och rulla till runda bullar/semlor. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter.
3. Pensla ev. med vatten och strö över nån sorts frön
4. Grädda i 250°c i ca 8 min.
Receptet kommer från bloggen "Min goda sida", men jag har ändrat lite på receptet.
lördag 25 juni 2011
Parfaittårta med jordgubbar
Som jag redan skrev igår så lagade jag en parfaittårta med jordgubbar till midsommarn. Den var väldigt enkel att laga och den blev verkligen UNDERBAR! :) Alla som smakade på den tyckte den var jättegod och hela tårtan tog faktiskt slut! Tårtan består av två havrebottnar med en härlig jordgubbsparfait i mitten. Receptet kommer från tidningen Lantliv Mat & Vin och receptet är "skapat" av Mia Öhrn. (Det riktiga receptet har smultron i sig istället för jordgubbar, men det går jättebra att byta ut dem till jordgubbar som jag har gjort)
PARFAITTÅRTA MED JORDGUBBAR:
250 g jordgubbar (eller smultron)
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor
1. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
2. Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
3. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
4. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
5. Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
6. Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min. tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
7. Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar (eller smultron) och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite.
Bloggen Kryddburken har en tävling just nu som håller på tills den 28 juni. Man ska skicka in en bild på midsommar-tårtan man gjort, sen "lägger" hon ut bilderna på bloggen om så får man rösta på den tårta man gillar mest. Jag bidrar med bilden på tårtan ovanför.
//Matilda
PARFAITTÅRTA MED JORDGUBBAR:
250 g jordgubbar (eller smultron)
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor
1. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
2. Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
3. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
4. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
5. Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
6. Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min. tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
7. Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar (eller smultron) och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite.
Bloggen Kryddburken har en tävling just nu som håller på tills den 28 juni. Man ska skicka in en bild på midsommar-tårtan man gjort, sen "lägger" hon ut bilderna på bloggen om så får man rösta på den tårta man gillar mest. Jag bidrar med bilden på tårtan ovanför.
//Matilda
fredag 24 juni 2011
Nya saker...
Igår fick jag två nya baksaker. En dekorationstriangel av märket Wilton, ungefär precis en sådan som jag hade på min ena "Vad jag vill ha..."-bild för en tid sedan. Jag fick också mini muffinsformar som var rosa med ränder på. Väldigt fina! :)
Imorgon kommer jag lägga upp bild och recept på tårtan jag har lagat till midsommaren. Det blev en parfaittårta med jordgubbar och jag tror den är väldigt god. (Parfaitsmeten var i alla fall väldigt god före den for i frysen)
Imorgon kommer jag lägga upp bild och recept på tårtan jag har lagat till midsommaren. Det blev en parfaittårta med jordgubbar och jag tror den är väldigt god. (Parfaitsmeten var i alla fall väldigt god före den for i frysen)
Glad Midsommar!
//Matilda ♥
torsdag 23 juni 2011
Surdegsbröd av rågsurdeg
Surdegsbröd blir så gott och får väldigt god smak på grund av surdegen. Surdeg är enkelt att laga och sedan behöver man bara "mata" den ibland. Inte så svårt! :) De här surdegsbröden får en fin skorpa och blir mycket goda! Rekommenderas om man har en rågsurdeg i kylskåpet som man inte vet vad man ska göra med. Tips: För att veta om brödet är klart, vänd upp och ner på brödet och knacka på det. Om det låter som om brödet skulle vara ihåligt är det klart! Recept kommer från Söta saker.
Surdegsbröd:
25 g jäst
2 dl vatten, 37°c
7 dl rågsurdeg
1 tsk salt
1 msk honung
7 dl vetemjöl
Rör ut jästen och surdegen i vattnet. Blanda ner honungen. Arbeta i mjölet och saltet och knåda degen ordentligt och länge. Jäs under duk i minst en timme, gärna två. Baka ut till två små limpor och jäs dem på plåt under duk i ytterligare en timme. Grädda i 225°c i ca 30 min.
//Matilda
Surdegsbröd:
25 g jäst
2 dl vatten, 37°c
7 dl rågsurdeg
1 tsk salt
1 msk honung
7 dl vetemjöl
Rör ut jästen och surdegen i vattnet. Blanda ner honungen. Arbeta i mjölet och saltet och knåda degen ordentligt och länge. Jäs under duk i minst en timme, gärna två. Baka ut till två små limpor och jäs dem på plåt under duk i ytterligare en timme. Grädda i 225°c i ca 30 min.
//Matilda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)