tisdag 16 januari 2018

Raw semmelcheesecake

För tre år sedan publicerade jag här ett recept på små semmelcheesecakes jag hade hittat på, som, om jag får säga det själv, var en rätt kul idé! Det börjar ju bli allt svårare och svårare att komma på någon ny semmelvariant. Finns nästan allt nuförtiden?! Nachos, pizza, wraps, hamburgare, kladdkaka, praliner... You name it! Men så spann jag vidare på semmelcheesecake-idéen förra veckan och hittade på en ny. En RAW-variant denna gång! Har sagt det förut och jag säger det igen, älskar raw-kakor!

Blev otroligt nöjd med den här raw-kakan. Lär mig nya saker varje gång jag håller på med raw bakning och har börjat göra egna recept nu. Tycker det är rätt viktigt med balansen mellan smakerna när man gör just raw-kakor. Basen är oftast cashewnötter och det blir lätt väldigt mastigt, därför är det viktigt att tillföra bra med sötma och syra. Citronsaft eller något liknande är en viktigt ingrediens! Redan en liten skvätt gör en otroligt skillnad. Som det är med all sorts mat och syra egentligen.Det börjar närma sig fettisdagen! Varför inte testa på denna raw semmelcheesecake i år?

Raw semmelcheesecake:

18 cm i diameter / 8 - 10 bitar

Botten:
1 1/2 dl hel mandel (med skal)
2 dl pumpafrön
10 dadlar (använde mjuktorkade, om du använder färska räcker det med ett par färre då de är större)
en nypa salt
1/2 tsk mald kardemumma
1 msk mjuk kokosolja

Klä en springform, 18 cm i diameter, med plastfolie på bottnet och remsor av bakplåtspapper runt kanten (vilket ger en fin, slät kant). Börja med att mixa mandel och pumpafrön. Det behöver inte vara så fint mixat, bara gott med lite crunch. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en massa. Om massan känns för torr och smulig, tillsätt en skvätt vatten. Tryck ut massan jämnt på bottnet.

Mandelmassa:
2 dl mandlar med skal, blötlagda över natten
6 dadlar
en nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk citronsaft
3/4 dl vatten
1 msk mjuk kokosolja
1/2 msk agavesirap

Sila bort mandlarnas blötläggningsvatten och lägg i en mixer. Mixa så fint du får det. Tillsätt dadlar, kokosolja, agavesirap och vatten. Mixa till en tjock massa. Den ska vara bredbar, känns den för tjock, tillsätt lite mer vatten. Smaka av med citronsaft, vaniljpulver och salt. Häll upp i en skål och lägg åt sidan.

Kardemummafyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 5 h, gärna över natten
saft från 1/2 citron
2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
3/4 dl agavesirap
1 dl vatten
1 1/2 dl smält kokosolja

Sila och skölj de blötlagda cashewnötterna och lägg i en mixer. Tillsätt allt förutom kokosoljan och mixa till en slät massa. Smält kokosoljan i ett vattenbad och häll ner i fyllningen i en stråle under mixning. Mixa fyllningen några minuter på högsta hastighet så den blir slät och fin. Häll hälften av fyllningen över bottnet. Lägg i frysen och låt stelna. Ta ut och bred på nästan all mandelmassa (spara lite till dekorering). Häll över resterande fyllning och bred ut. Slå formen mot bordskanten några gånger så ytan blir slät. Lägg in i frysen igen och låt stelna i några timmar eller över natten.

Garnering:
1 dl kokosgrädde (det vita tjocka lagret som finns högst upp i kokosmjölksburken)
grovhackad mandel
mald kardemumma
resterande mandelmassa

Ta ut kakan och låt den tina något före garnering. Kan ta några timmar i rumstemperatur.

Vispa upp kokosgrädden så den blir fluffig. Lägg i spritpåse och spritsa ut små klickar jämnt över kakan. Spritsa ut klickar av mandelmassan mellan grädden. Strö över hackad mandel och kardemumma./Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar