fredag 22 december 2017

Rosmarinkola med rostade pumpafrön & vit choklad

Två dagar kvar till dagen med stort D och jag tror de flesta börjar ha allt julgodis på det klara vid det här laget. Om du trots allt inte ännu bestämt dig för vilka sorter du vill ha i år - här kommer ett tips!
Rosmarinkola. Rosmarin + kola. En kombination som kanske låter underlig vid första tanke, men som faktiskt är helt himmelskt gott tillsammans. Toppade kolan med rostade pumpafrön, perfekt vid nötallergi, men går lika bra med ex. rostade hasselnötter.Receptet på kolan kommer från boken "Pärlans konfektyr".

Rosmarinkola med rostade pumpafrön & vit choklad:

80 g smör
2 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt
5 kvistar färsk rosmarin
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1/2 vaniljstång)
250 g strösocker
170 g glykos

ca 1 1/2 dl pumpafrön
några bitar vit choklad

Börja med att rosta pumpafröna i en stekpanna eller på en plåt i ugnen (225 grader), några minuter, tills de fått lite färg och börjar knäppa. Låt svalna.

Lägg smör, grädde, salt, rosmarin och vanilj i en kastrull och socker samt glykos i en annan kastrull.
Smält ihop smöret och grädden på svag värme. Koka samtidigt upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull på hög värme till 170 grader. Ta kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig för det kommer fräsa och bubbla en del. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen. Rör om då och då så kolan inte bränns vid i botten. Koka till 124 grader. Om du är osäker kan du göra ett kulprov*. Ta upp rosmarinkvistarna och ev. vaniljstång. Häll upp kolan i en form (hade en på 20x20 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö över pumpafröna och låt kolan stelna i minst 4 - 5 h i rumstemperatur.
Skär upp kolan i bitar, smält vit choklad i mikron eller över vattenbad och doppa ena ändan av kolan i chokladen. Låt stelna och slå sedan in i plast eller bakplåts/smörpapper. Förvara torrt och svalt.

*KULPROV: Ha lite kallt vatten i ett glas och häll i några droppar kola. Ta upp kolan och rulla mellan fingrarna. Går det att rulla till en kula är kolan klar./Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar