tisdag 29 november 2016

Jultiramisù

Saffran. Apelsin. Krämig mascarpone. Mjuk pepparkaka. Glögg. Fikon. Granatäppel. Låter som en rätt bra kombination va?
Jag gjorde en dessert i helgen med just dessa ingredienser som blev till en jultiramisù. En idé jag haft ett bra tag nu och som jag passade på att förverkliga när det ändå var lillajul. Fantastisk god och otroligt julig dessert som passar perfekt att servera på glöggfester eller varför inte på julafton.

Saffran ger ju en så himla god smak och för att inte tala om färgen! Om du inte orkar baka egen mjuk pepparkaka eller hittar färdigbakad i butiken kan du även använda de klassiska savoiardikexen som du då doppar i glöggen.
Jultiramisù:
ca 24 st skivor/stänger mjuk pepparkaka eller savoiardikex
ca 2 dl glögg (jag använde vanlig saftglögg)
Mascarponekräm:
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
250 g mascarponeost
1 krm vaniljpulver
halv påse (0,25 g) saffran, mald
skal och saft från 1/2 apelsin
3 färska fikon (spara en till dekoration), skivade
1/2 granatäpppel, kärnorna
flagad mandel och apelsinskal till dekoration

Vispa grädden löst, tillsätt sockret helt i slutet och vispa till mjukvispad grädde.
Blanda mascarponen med vanilj, saffran och apelsinskal- och saft i en skild skål. Rör ner lite av grädden i blandningen, häll sedan krämen ner i grädden och rör om till en slät kräm.
Doppa hälften av de mjuka pepparkaksstängerna i glöggen och rada upp i en form. Bred på hälften av krämen och lägg på de skivade fikonen och granatäppelkärnorna. Gör ett till lager på samma sätt och dekorera med fikon, granatäppelkärnor, apelsinskal och flagad mandel. Låt stå i kylskåpet till servering.

//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar