måndag 4 mars 2019

Semmelkärlek

Så var det dags för årets bästa bakverksrelaterade dag - fettisdagen. Dagen då det är accepterat att frossa i semlor och äta fem om man så vill. En riktigt god och bra gjord semla ska man åtminstone unna sig om man bara äter en. Bra, helst hemgjord mandelmassa och en riktigt stor fluffig bulle. Snålvattnet börjar rinna bara jag tänker på en perfekt semla...


Tänkte dela med mig av mina bästa semlor och semmelvarianter som finns här på bloggen. Måste ju inte alltid vara semlan i sin klassiska form, går att laga nachos och cheesecakes också, bara smakerna finns där!

Vi börjar ändå med ett bra grundrecept på själva bullen;
ca 10 st

25 g jäst
2,5 dl (250 g) kallt vatten
1 ägg
95 g strösocker
7 g kardemumma
95 g mjukt smör
ca 550 g vetemjöl
5 g salt

1 ägg uppvispat med en nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet. Kör degen i maskin på låg hastighet i 2 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt köra degen på något högre hastighet i ca 6 minuter. Degen är klar när du kan bilda ett glutennät av degen som inte går sönder. Gör det genom att ta en liten bit av degen och sträcka ut den så mycket du kan, det ska bli en tunn hinna som i princip går att se igenom. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och låt vila 10 minuter under plast eller bakduk. Dela degen i bitar som är 90-100 g, beroende på hur stora semlor du vill ha. Jag brukar köra på 100 g. Rundriv tills släta bullar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till ca dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla med ägg och grädda sedan i mitten av ugnen 8-10 minuter, tills bullarna blivit gyllenbruna. Låt kallna helt.

HÄR hittar du mitt bästa recept på mandelmassa med bitar av rostad mandel i. Gudomligt gott!


Tre andra semmelvarianter jag rekommenderar;

SEMMELNACHOS - förra årets hit!

SEMMELCHEESECAKE

Eller kanske en raw food-variant på semmelcheesecake? HÄR hittar du recept på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar