måndag 12 februari 2018

Semmelnachos

Semmelnachos. Nachosemla. De flesta har säkert hört talas om 2018 års stora nyhet i semmelvärlden, skapad hos Mr Cake i Stockholm. En genialisk idé om ni frågar mig! Jag testade att göra egna bull-nachochips förra helgen och fick ett riktigt lyckat resultat. Perfekt framför teven en lördagskväll. Nackdelen? Det går verkligen inte att sluta äta av de! Beroendeframkallande gott. Farligt för den stora semmelälskare jag är.


"Knepet" för att degen inte ska jäsa så mycket i ugnen är att nagga degen ordentligt.


Imorgon är det fettisdagen! Varför inte göra dessa då? Här är receptet:

Semmelnachos:

2 plåtar / för 5 - 8 pers (beroende på hur hungrig man är och hur mycket man älskar semlor)

2,5 dl vatten
25 g jäst
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
1 ägg
150 g mjukt smör
8 - 10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker, kardemumma, ägg och smör. Ha i nästan allt mjöl förutom några deciliter. Kör degen i en assistent på låg hastighet till att börja med, ca 3 minuter. Ha i så mycket mjöl att du får en smidig deg. Öka hastigheten något och tillsätt samtidigt saltet. Kör degen ca 7 minuter. Degen är klar när du kan göra ett glutenprov, genom att ta en bit deg och dra ut den och den hålls ihop och känns elastisk. Låt jäsa under plast till ca dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut båda bitarna på bakplåtspapper, lika stor som plåten. Nagga degen ordentligt med en gaffel. Låt jäsa ca 15 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min, tills den har fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna och skär sedan i trianglar. Låt de stå och kallna utan någon duk eller liknande ovanpå. Nu kommer de bli rätt mjuka, med lite krispiga kanter. Om du vill ha krispigare chips skulle jag tänka mig att det skulle funka att lägga tillbaks plåtarna i eftervärmen och låta stå och torka en stund.

Mandelmassa:
 2,5 dl hel mandel (med skal)
2 - 2,5 dl strösocker
ev. en skvätt vatten
1 tsk citronsaft
1 nypa flingsalt
1/2 dl mandel, rostad & grovhackad

Börja med att blötlägga mandeln i ljummet vatten. Gärna över natten, men har du bråttom räcker en timme. Under tiden, rosta 1/2 dl mandel på 250 grader ca 5 min tills mandeln fått färg. Låt svalna och hacka mandeln. Häll bort blötläggningsvattnet från mandlarna och lägg i en mixer. Mixa tillsammans med sockret till en slät massa. Ha eventuellt i lite vatten om massan verkar för torr. Smaksätt med citronsaft och salt. Rör till sist ner den rostade mandeln.

Till dippen:
mandelmassa blandat med lite mjölk/grädde till en bra "dipp-konsistens"
3 - 4 dl vispgrädde, vispad


/Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar