Presentation:
Jag heter Sandra
Callermo, är 23 år och studerar ekonomi i Uppsala. Jag startade Sandras
Matkrypin (länk: http://sandrasmatkrypin.se)
i mars 2012 där jag bjuder jag på enkla vardagsrecept och även en del
förrätter, festligare måltider och efterrätter. En röd tråd är relativt billig
mat eftersom jag studerar och även lite klimatsmarta råd i köket. Välkommen att
kika in i mitt matkrypin!
I början av året efterlyste (länk: http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2012/12/gastbloggare-2013.html)
jag andra mat- och bakbloggare som ville gästblogga hos mig och jag hos dem och
jag fick fort flertalet intresserade och en av dessa var Matilda. Hittills har
jag fått mycket positiv respons från detta lilla projekt som för så mycket gott
med sig. Jag hade till exempel inte hittat till Matildas blogg innan denna
efterlysning men nu ligger bloggen såklart sparad under mina favoriter.
Min blogg består mestadels av matrecept och lite mindre
del bakning och efterrätter. Min passion för matlagning har växt fram de
senaste åren och bloggen startade jag som ett spontant projekt och sedan dess
tycker jag bara det är mer och mer roligt att laga mat. Att bli inspirerad av
andra, komponera egna recept och inspirera tillbaka är fantastiskt. Bakningen
är lite i skymundan på bloggen både för att jag tycker matlagningen är snäppet
roligare samt att jag försöker att hålla mig från sötsaker så mycket jag kan
och i frysen får det inte plats hur mycket som helst. Det jag brukar göra är
att passa på att baka godis och småkakor när vi är bortbjudna på middag eller
fest för det är alltid uppskattat med något hembakat. Så till detta inlägg har
jag gjort ett mos på kvitten och äpple som jag sedan använt på en småkaka med
kanel och glasyr. Om jag får säga det själv så blev det väldigt gott!
Kvitten- och äppelmos
Ingredienser
500 g äpplen
300 g kvitten
Ca 0,5 dl strösocker
Gör såhär
Skala och kärna ur äpplen och kvitten noga, skär bort
eventuella skador. Dela äpplena i grova bitar och kvittenfrukterna i små bitar.
Lägg frukten i en kastrull och häll på lite vatten så att de inte bränner fast
i botten. Koka med lock tills frukten blivit helt mjuk.
Mixa moset så att det blir slätt och blanda sedan i
strösocker efter smak. Ta lite i taget och smaka av efter hand. Ställ tillbaka
kastrullen på plattan igen och låt moset koka upp på svag värme så sockret smälter.
Låt sedan svalna och häll sedan upp i burk med lock.
Kvittenkakor
Ingredienser
250 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl
3 krm hjorthornssalt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl kvitten- och äppelmos
Kanel
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och strösocker
luftigt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, hjorthornssalt, kanel och vaniljsocker
och rör ner i smeten. Knåda till en smidig deg.
Dela degen i fyra längder. Rulla ut och lägg dem på plåt
med bakplåtspapper. Platta till längderna försiktigt och gör en fördjupning i
längderna och fyll med en sträng kvitten- och äppelmos. Pudra över kanel och
grädda mitt i ugnen ca 12-15 min.
Vispa ihop glasyren och ringla
över äppelmoset på de varma längderna. Skär längderna på snedden i ca 2 cm
breda bitar innan de hunnit kallna.
Fin blogg du har :) Roligt att hitta nya bloggar när ni gästbloggar hos varandra. Underbart recept, Sandra som jag måste prova. Ha en bra kväll / Kram Kicki
SvaraRaderaTACK! :)
SvaraRaderaTycker jag också, gästbloggning är riktigt kul!