Juliga bullar extra allt som är otroligt saftiga och glasyren på toppen gör bara det hela ännu bättre, perfekta till adventsfikat! Lingon och pepparkakor är en favorit-smakkombo som är något av det juligaste jag vet. Du måste testa dessa bullar!
Pepparkaks- och lingonbullar med glasyr och pepparkakssmulor:
1 plåt
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 msk kardemumma
1 ägg
75 g mjukt smör
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl frysta, tinade eller färska lingon
1/2 msk pepparkakskryddor (eller ca 1/2 tsk ingefära, 1 tsk kanel, 3/4 tsk nejlika och 3/4 tsk kardemumma)
ägg till pensling
Efter gräddning:
Glasyr: florsocker + vatten
2 - 3 st pepparkakor, krossade
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och smör. Tillsätt mjölet, några dl i taget och rör tills du har en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila ca 10 min.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på hela degen. Vik över halva degen på andra halvan. Skär i remsor, blir ca 19 st. Ta en remsa och snurra den. Forma remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med resterande remsor. Sätt ugnen på 225°c. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 35 - 50 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 min. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Krossa pepparkakorna i exempelvis en mortel. Ringla glasyr på bullarna. Strö över pepparkakssmulorna.
//Matilda
Pepparkaks- och lingonbullar med glasyr och pepparkakssmulor:
1 plåt
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 msk kardemumma
1 ägg
75 g mjukt smör
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 1/2 dl frysta, tinade eller färska lingon
1/2 msk pepparkakskryddor (eller ca 1/2 tsk ingefära, 1 tsk kanel, 3/4 tsk nejlika och 3/4 tsk kardemumma)
ägg till pensling
Efter gräddning:
Glasyr: florsocker + vatten
2 - 3 st pepparkakor, krossade
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och smör. Tillsätt mjölet, några dl i taget och rör tills du har en slät deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila ca 10 min.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på hela degen. Vik över halva degen på andra halvan. Skär i remsor, blir ca 19 st. Ta en remsa och snurra den. Forma remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med resterande remsor. Sätt ugnen på 225°c. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 35 - 50 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 min. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Krossa pepparkakorna i exempelvis en mortel. Ringla glasyr på bullarna. Strö över pepparkakssmulorna.
//Matilda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar