Jag har många favorit-smakkombinationer och en av dessa är just citron och lakrits. Så varför inte blanda ner det i något av det godaste godiset som finns - kola!
Citron- och lakritskola:
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap (eller ex. muscovadosirap vilket jag använde)
rivet skal och saft från 1 citron
2 tsk lakritspulver
citronskal och lakritsgranulat till dekoration
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap, citronsaft (spara skalet till senare) och lakritspulver. Låt smeten koka upp och koka sedan, utan lock, tills smeten når ca 125°c. Du kan även göra ett kulprov för att se om smeten är klar, det ska då gå att rulla en kula av smeten. Ska kokas 15 - 30 min då. När kolan är klar, rör ner citronskalet, men spara lite till dekoration. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ex en brödform. Strö på citronskal och lakritsgranulat. Låt stelna i rumstemperatur. Skär kolan i bitar. Om du vill kan du packa in kolan i bakplåtspapper så det blir som små karameller. En perfekt julklapp!
//Matilda
Citron- och lakritskola:
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap (eller ex. muscovadosirap vilket jag använde)
rivet skal och saft från 1 citron
2 tsk lakritspulver
citronskal och lakritsgranulat till dekoration
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap, citronsaft (spara skalet till senare) och lakritspulver. Låt smeten koka upp och koka sedan, utan lock, tills smeten når ca 125°c. Du kan även göra ett kulprov för att se om smeten är klar, det ska då gå att rulla en kula av smeten. Ska kokas 15 - 30 min då. När kolan är klar, rör ner citronskalet, men spara lite till dekoration. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ex en brödform. Strö på citronskal och lakritsgranulat. Låt stelna i rumstemperatur. Skär kolan i bitar. Om du vill kan du packa in kolan i bakplåtspapper så det blir som små karameller. En perfekt julklapp!
//Matilda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar