När jag skulle ha i det rivna apelsinskalet i den smälta chokladen så blev det plötsligt helt tjockt och blev bara en klump. Tror de kan ha berott på att det kommer lite apelsinsaft när man river skalet så därför gjorde jag istället så att jag blandade apelsinskalet med mandlarna före jag hällde på chokladen.
Recept kommer från tidningen Härliga Jul från 2011.
Apelsinmandlar:
200 g mandlar, skållade
100 g strösocker
50 g vatten
200 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin
kakao att rulla mandlarna i
Rosta mandlarna i ugnen tills de blir gyllenbruna, i 175°c. Låt de svalna lite.
Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka utan omrörning tills det blivit 119°c. Om sockret fastnar på kanten kan du pensla med kallt vatten på insidan.
Häll ner mandlarna i sockerlagen, allt på en gång, och rör om hela tiden. Först blir det alldeles smuligt och vitt men bara man fortsätter röra blir de till slut karamelliserade, bruna och klara. Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och sära på dem. Låt de stelna. Lägg mandlarna i en skål. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Riv apelsinskal och blanda ihop med mandlarna. Häll på hälften av chokladen och rör runt så alla mandlar täcks av choklad. Häll ut på nytt bakplåtspapper och sära på mandlarna. Låt stelna. Häll kakao i en skål bredvid. Lägg mandlarna på nytt i skålen och häll på resterande mängd choklad. Rör runt så att alla mandlar täcks och häll de sedan ner i kakaon. Rör runt så det blir täckta av kakao. Sikta bort den överflödiga kakaon. Häll upp mandlarna i en skål och servera.
//Matilda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar