måndag 30 december 2013

Nyårsdessert 2013 - förberedelse

Imorgon är det ju nyår och därför måste jag börja förbereda morgondagens dessert redan idag. Saker som måste hinna stelna osv.

I mitt huvud har jag en bild på en snygg dessert, lite "konditorsnygg", ni vet. En aning minimalistisk med olika smaker och texturer. Jag hoppas verkligen den kommer bli så som jag skissat den i mitt huvud :) Förstås brukar det alltid bli lite lite annorlunda än i tanken men försöka måste man ju.

Det jag tänkt ska hamna på tallriken är apelsinpannacotta, små apelsingelékuber, hallonsorbet (hemgjord), lakritskrisp/smulor och så choklad som hamnar i botten som "streck" på tallriken.
Kanske lite svårt att se det här framför sig nu, men på nyårsdagen - den 1 januari, ska ni få se hur den blev. Hoppas bara allt som ska stelna också stelnar!

Här nedanför ser ni apelsinpannacotta och apelsingelé som jag gjort och som nu ska stelna övernatten. Är lite orolig för om gelén ska stelna - håller tummarna!




































//Matilda

söndag 29 december 2013

Det stora inlägget om nyårsdesserter!

Nyår närmar sig, endast två dagar kvar! Med det kommer också tanken grubblande.. "vad ska vi egentligen äta på nyår??". Kanske har ni allt bestämt förutom just desserten? Då är det här inlägget för er! För visst är desserten något av det allra viktigaste på menyn? :) Förstås ska det vara något sött efter det salta.

Det man ska komma ihåg att tänka på är att man måste kombinera och balansera rätt mellan förrätt, huvudrätt och efterrätt. Om man har en rätt så tung huvudrätt som t.ex biff, potatisgratäng och rödvinssås så måste man göra en lättare efterrätt.  Kanske ett par små praliner eller en lätt och fräsch kokosmousse?

Om man sedan däremot skulle servera någon typ av soppa till huvudrätt som ändå är rätt så lätt mat kan man servera något lite "tyngre" till efterrätt. Kanske en bit mint- och kolacheesecake eller chokladfondant med vaniljglass?

Det är det viktiga för att få den perfekta menyn!

Förra året gjorde jag ett litet tipsinlägg om desserter till nyår, men vi kör en repris i år igen, fast nu i större variant. Det STORA inlägget om nyårsdesserter som jag kallar det. Ett inlägg du kan se på år efter år och inte bara till nyår utan när som helst när du har desserttrubbel!

Varsågoda!















° Citron- och lakritspannacotta
° Polkachokladpannacotta
° Citronpannacotta med hallonsås och nötbräck
° Vaniljpannacotta med stekta äpplen och havresmul
° Chokladpannacotta med apelsin














° Polkagrisglass
° Dulce de leche - glass
° Yoghurtglass med flädersmak
° Brownieglass
° Tofuglass med chokladsmak och jordnötssmör 

















° Choklad- och mandeltårta med fudgeglasyr
° Regnbågstårta
° Mazarintårta
° Konfektkaka
° Parfaittårta
° Tårta med äppelkompott, dulce de leche och färskostgrädde
° Chokladbollstårta
° Chokladtårta med pepparkaksfrosting, syltade clementiner & chokladganache
° Choklad- och blåbärstårta
° Banana Chocolate Hazelnut Caramel Cake
° Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta
















° Kokosmousse med lime
° Chokladmousse
° Julig chokladmousse
° Jordgubbsmousse
° Hallonmousse med lemon curd och kokoskrisp
° Kokos- och vit chokladmousse med limemarinerad mango 
° Mangocurd med kokosmousse 
















° Mint- och kolacheesecake
° Vaniljcheesecake med lemon curd
° Halloncheesecake
° Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten med lemon curd
° Kokoscheesecake - kladdkaka
° Pepparkaks- och linogoncheesecake
° Raw polkacheesecake (ny!)












° Key lime pie
° Dulce de leche - fyllda tarter med pistagekrokant och chokladganache
° Små apelsinpajer med kolagrädde
° Lemon meringue tarts
° Plommon/kolapaj
° Äppeltarter med muscovadogrädde
° Citron- och marängpaj
° Raw sommarbärpaj med cashewgrädde
















° Saffranpraliner
° Dulce de leche - praliner
° Nougatpraliner
° Vita svartvinbärspraliner
° Kolapraliner
° Praliner med kokos/vit choklad & kola/jordnöt 
° Praliner med dulce de leche & päron 















° Macarons med jordgubbstryffel
° Chokladmacarons med polkafluff
° Macarons med smörkräm
° Tvåfärgade macarons med vit choklad- och limetryffel















° Tiramisù
° Chokladfondant
° Baked chocolate mousse
° Sommarsviss/marängsviss
° "Trifle" med dulce de leche och jordgubbar 
° Stekt ananas med vaniljglass och rostad kokos
° Chocolate Pb Cookie Dough Caramel Popcorn Bars (ny!)
° Mjölkchoklad creme brûlée med apelsinsorbet  (ny!)
Hoppas du hittade något du kanske vill testa till nyår eller bara när som helst!
Har du något du undrar över gällande desserterna får du gärna kommentera här nedanför och fråga!

//Matilda

lördag 28 december 2013

Årsresumé 2013

Nu har ett helt år gått igen och det är dags för den "årliga" (har iofs bara haft den traditionen ett år men, men..) resumén av mitt blogg/bakningsår! Jag har som vanligt hunnit med att baka en hel del, både salt och sött, men ändå blir det mest sött. Sött är ju alltid godast :)

Under sommarmånaderna när jag hade sommarlov hann jag med att baka mest och då är det ju nästan underbarast att baka också. Man har tillgång till alla färska, fina, inhemska bär och frukter och om man har turen kan man själv gå och plocka sina hallon, vinbär och blåbär. Det är lycka det!
Julen (december) är också en fantastisk bakmånad enligt mig. Man kan julbaka pepparkakor, godsaker med pepparkakskryddor, saffran, citrus, choklad.. Smaker som tillhör julen. Allt möjligt gott finns det ju. Och så allt julgodis man gör till julen. Älskar att testa nya sorter varje år!

Nog pratat, nu börjar vi med januari.















Januari började ju med nyår (ungefär) och min efterrätt som var cironpannacotta med hallonsås och nötbräck. Riktigt gott och en perfekt dessert till nyår!

Jag testade även för första gången någonsin att göra kakor med tekniken "brush embroidery". Det är så fint bara man kan det ordentligt! Till mig gick det väl sådär, men ändå rätt bra för att vara första gången va?!

I slutet av månaden bakade jag bröd och det var ett riktigt enkelt ett. Med flingsalt på toppen, vilket gav det lilla pricken över i:et! 










I februari startade Melodifestivalen och det är ett program jag gillar väldigt mycket! Två år i rad har ju nu på bloggen lagt upp något sött och gott varje lördag och i år blev det Dulce de leche - praliner, kolapopcorn, kokoscheesecake-kladdkaka och lemon meringue tarts (forts. följer..).

Det var även den 5.2 Runebergsdagen här i Finland och då bakade jag förstås hemlagade Runebergstårtor. Supergott!






































Det blev påsk i mars månad och då bakad jag mycket gott som kakor, tårtor och påskgodis. Påskcheesecake, Easter egg muffins with egg yolk, äggformade strösselkakor, sesamfrögodis, toffifee och knapriga choklad- och nougatrutor.

Melodifestivalen fortsatte med andra chansen och finalen i mars och då gjorde jag två olika sorters praliner med kolafyllning och svartvinbärstryffel. Till finalen blev det en Melodifestivalstårta som är en regnbågstårta med Melodifestivalens logos färger (blått, lila, rosa, orange och gult) inuti.

Jag hade turen att vinna lite olika lakritsprodukter och så fick jag lakrits från Lakritsfabriken i mars så då blev det en del lakritsrecept. Lakrits är ju en superbra smaksättare och passar i mycket. Gärna tillsammans med sina goda smakkompis choklad. Det blev choklad- och lakritskräm, citron- och lakritspannacotta och lakrits- och chokladbollar.







































Jag fortsatte att baka lite med lakrits i april och det blev kakor med lakritsgranulat och apelsinskal. Riktigt bra smakkombination det med!

I april fyllde bloggen hela två år och det firades med små apelsinpajer med kolagrädde. Får se vad tre-års bakverket blir..?

Annat jag också bakade var ex. en klassisk kladdkaka som jag kom på att jag inte hade något recept på, på bloggen. Och kladdkaka, det måste ju finnas recept på det! Ett av de mest bakade kakorna. Och så gifflar med en mild smak av vanilj och förstås.. mycket smör!







































Det var redan maj månad och det blev äntligen vår. På valborgsmässoafton bakade jag äppeltarter formade som hjärtan som serverades med muscovadogrädde. 

Den 12:e maj firades morsdag här i Finland och enligt min mammas önskemål blev det hattbakelser med färgen lila som är hennes favorit. Fyllningen bestod utav bl.a salted butter caramel som var helt fantastiskt gott!

En dag hittade jag finsk rabarber i butiken och bakade med rabarber för första gången i år. Då blev det mini apelsin- och rabarberpajer och sockerfri rabarberkräm som istället fick sin sötma av äppel.

Så blev det ju Eurovision Song Contest som ju faktiskt var i Sverige! Det måste firas med något gott - rulltårta med jordgubbsmousse och fjärilar gjorda av sockermassa som var ESC logo för året.

I och med att det blev vår och snön smälte började granskotten växa fram på grantopparna. Har nu två år i rad försökt få ett bra resultat på granskottssirapen och lyckades i år.





















Sommaren kom och det här var tillsammans med maj månad, den månad som det bakades allra mest!
Det första recepten jag publicerade var minicupcakes med Angel Feather Icing och Key lime pie.

Jag fick det efterlängtade sommarlovet några dagar in i juni och slutade även grundskolan. Det måste ju verkligen firas, därför bakade jag jordgubbstårta i cupcakesformat som verkligen är sommar för mig!

Med rabarber bakade jag några gånger när vi fått våra egna nu. Rabarbersaft 2.0, som jag kallar det. Har ju tidigare publicerat ett recept på rabarbersaft men det här blev nog snäppet bättre måste jag säga. Rödare färg och lite starkare rabarbersmak.
Till Sveriges nationaldag blev det också rabarber i form av nationaldagsbakelser som innehöll mördegsbotten, mandelkräm och kardemummakokta rabarber.

En steg-för-steg beskrivning av hur man gör "bullknutar", här vaniljknutar, dök upp på bloggen i juni. Tycker det blir grymt snyggt när man snurrar de sådär.

Några andra söta saker jag bakade var ex. thumbprint cookies med kola och flingsalt, yoghurtglass med fädersmak och smultronsås (som passar helt perfekt en varm sommardag!), aprikosbollar samt dadelbollar som är det perfekta godiset och du vill vara lite nyttigare av dig.

Ja, så var det ju också midsommar under juni. Jag gjorde en lite "nytänkande" tårta med inspiration av den italienska desserten tiramisù och då doppade jag fingerkexen i flädersaft istället för kaffe, hade i flädersaft i mascarponekrämen och hade även i hackade jordgubbar. Fläder och jordgubbar är verkligen en av de somrigaste och godaste smakkombinationerna jag kan komma på. Och att rada de där jordgubbarna sådär, det tog tid kan jag säga er! 







































Juli och sommaren var som bäst just då!
Jag hade en temavecka på bloggen med temat "blåbär" och lade upp 6 olika blåbärsrecept som var; blåbärsscones, Blueberry peach cobbler, blåbärsmarmelad, klassisk blåbärspaj, blåbärs energibollar och till sist en fräsch blåbärssmoothie med mynta i. Allt väldigt gott!

Annat ni fick recept på var gott och knaprigt fröknäcke och en rustik sommargalette med olika sommarbär/frukter som smultron, jordgubbar, blåbär och persika.







































Det var många födelsedagsfikor under augusti och andra "kafferep" så det bakades många pajer, tårtor och kakor. En underbart god plommon/kolapaj, kladdigt, söt vit kladdkaka med blåbär, mandel- och chokladtårta med fudgeglasyr, mazarintårta och mango-kokos-limepajer. Allt så fantastiskt gott!

Det blev även äppelgrottor med kanelglasyr som passar både till sommarfikat ute i solen som till en kopp kaffe på hösten samtidigt som regnet smattrar på taket. Sommarsviss som är en somrigare variant av den klassiska marängsvissen med vaniljglass, maräng, blåbär, hallon, jordgubbar och chokladganache och hembakat tortillabröd som är mycket bättre att baka än att köpa de tillsats(spräng)fyllda tortillabröden i butiken.





















September. Nästan höst. De inhemska äpplena mognar. Därför gjorde jag både en äppelkompott med smak av vanilj och en rätt så nyttig äppeltårta med botten av frön, nötter och torkad frukt, rivna äpplen som fyllning och turkisk yoghurt som topping.

Med hösten blir också pumpa aktuellt. Pumpa har ju sin lite speciella smak, men det är ju faktiskt ganska gott! Jag är inte så hemskt för pumpa i salta rätter som t.ex inlagd pumpa, men i den här söta pajen med pumpafyllning och marängtopp passar det perfekt! Fast man kanske inte kan tro att pumpa passar i en paj, speciellt i en söt en, så är det helt fel. För det gör det ju! Jag råder er att testa det här om ni skulle få tag på en liten pumpa någon gång :)

Jag gjorde igen lite nyttigare godis, den här gången tog jag färska hallon som jag fyllde med lite jordnötssmör och doppade i turkisk yoghurt och frös de sedan så yoghurten stelnade. Kallt blir det, så det kanske skulle ha passat bättre en varm julidag än en smått kylig septemberdag..

I september hade jag en utmaning tillsammans med en annan bakningsbloggare som är lika gammal som mig och som också bor i Finland, här hittar ni hennes blogg.
Det gick ut på att vi tillsammans valde tre olika ingredienser, råvaror som vi skulle baka något med och sedan publicera på våra bloggar samma dag. Det vi valde var polkagris, hasselnötter och maräng av något slag och det jag gjorde var polkagrisglass med maräng och hasselnötskrokant.





















Dulce de leche är något jag fullkomligt älskar!! Det är himmelskt gott! Av den underbara kolakrämen gjorde jag små Dulce de leche-fyllda tarter med pistagekrokant och chokladganache i oktober.

Ännu var det äppelsäsong så jag bakade äppelcupcakes med en underbar vaniljfrosting. Blev riktigt nöjd med spritsningen om jag får säga det själv!

En fredag blev jag sugen på någon dessert efter maten och bestämde mig då för att göra något gott med kokos. Jag är galen i kokos så den här passade mig ypperligt. Kokosmousse med lime.

I slutet av oktober blev det halloween och som vanligt bakade jag något. I år vampyrkakor och spindelnätskakor.















November, som ju bara var för en månad sedan fast det kanske känns längre sen, var en månad då jag förberedde mig för jul och december och bakade därför med lite julsmaker som saffran som blev saffranspraliner och en banankaka med pepparkakssmak.

En dessert jag gjorde i november var helt vanlig vaniljpannacotta med stekta äpplen och knaprigt havresmul.





















Och så blev det äntligen, ÄNTLIGEN december och åh som jag längtat!! Jag älskar december och julen otroligt mycket! Hela december, eller inte hela, men från 1 - 24 december hade jag en julkalender här på bloggen med nya recept, recept i repris, tips och en tävling. Något jag åtminstone själv tyckte var kul, så kanske blir det en ny 2014?

Och på juldagen publicerade jag receptet på Ris á la Malta som är ett måste för mig dagen efter julafton när man alltid brukar ha risgrynsgröt kvar. Det är så väldigt gott med apelsin, mandel och vanilj som jag brukar ha i min.
____________________________________________________________________________

Så långt har vi kommit nu och om bara tre dagar är det nyår igen och så är det 2014.
2014, då ska jag baka mycket, ni ska få mycket nya recept och jag ska utvecklas och lära mig ännu mer. Det får vi åtminstone hoppas!

God fortsättning på julen!

//Matilda

torsdag 26 december 2013

Bakningsrelaterade julklappar

Till julklapp fick jag flera saker som var bakningsrelaterade och jag önskar mig förstås alltid sådant i massor! Man kan aldrig få för mycket kokböcker eller bakningssaker, inte sant? :)

Det första jag fick var ett handbroderat förkläde med egenbeställd text (namn) på, jättefint;






























Sedan fick jag två påsar polkagrisar, en måttsats, liten stekpanna, metallring och lilleman (av Mette Blomsterbergs produkter), slickepott, modelleringsverktyg och ätbar färg (tuscher);






























Och sist men inte minst, tre böcker, varav två bakningsböcker och en "tipsbok";

Sött från förr av Theresia Erneborg - Kloka råd, huskurer & mormorsknep - Alla sorters kakor av Kristina Eriksson
















Riktig nöjd med alla fina bakningssaker - nu ska det bakas!

//Matilda

onsdag 25 december 2013

Ris á la Malta

Har du risgrynsgröt kvar från igår? Ja då är det här verkligen något för dig att laga! Ris á la Malta, säkert en välkänd julefterrätt för de flesta och det är ju så grymt gott enligt mig. I min ris á la Malta blandar jag alltid i clementin, fast helst apelsin om vi skulle ha det hemma vilket vi inte hade nu och även liten grovhackad mandel för att få något att tugga på, lite "crunch".































Testa testa!

Ris á la Malta:
4 - 5 port.

1 1/2 dl vispgrädde
2 - 3 dl kall, kokt risgrynsgröt
ca 1/2 dl strösocker
(ev. en klick turkisk yoghurt)
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 - 2 tsk vaniljsocker
3 - 4 clementiner eller 2 apelsiner
en näve grovhackad mandel

Vispa grädden hårt. Vänd ner den kalla gröten tillsammans med socker och vanilj. Skala clementinerna och dela klyftorna på hälften, om du har apelsin - filéa apelsinerna och dela filéerna på hälften. Rör ner det till sist i grädden tillsammans med hackad mandel. Lägg upp i skålar, garnera med lite clementin/apelsin och ställ i kylskåp fram till servering.






























//Matilda

Julkalender 2013 - Sammanfattning

Hoppas ni alla hade en bra jul igår, åt mycket gott och hade det fint! Det hade i alla fall jag :)

Det är inte bara juldagen utan min julkalender har också slutat nu och tänkte ta och "sammanfatta" den. Jag tyckte det var kul att ha en julkalender på bloggen och på så sätt så uppdaterades den ju varje dag. Annars kan det ju lätt bli att man inte hinner göra så hemskt många inlägg under december när det är så mycket annat som ska hinnas med.







































Har haft både recept, bilder, tips och en tävling. Och jag hoppas att ni har gillat den!
Om du vill se alla luckor och recept igen, klicka HÄR.

Kanske dyker det upp en julkalender nästa år igen? Det får vi helt enkelt ta och se!

//Matilda

tisdag 24 december 2013

Julkalender 2013 - Lucka 24












Idag är det alltså julafton! Jag kan verkligen inte tro det, det har ju gått så himla snabbt det här året och jag har hunnit baka massvis med gott.
Men nu är det som sagt julafton så jag kan bara säga till er läsare; Ha en riktigt GOD JUL!! Och ät mycket sött och gott :)

Som det sista receptet i julkalendern ger jag er chokladdoppad mintkola som är min sista julgodissort jag serverar idag. Supergott med kombinationen av mint och mörk choklad och kola.. ja, det är ju alltid kola. Man kan ju bara älska kola!





Chokladdoppad mintkola:

100 g smör
2 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
15 - 20 droppar pepparmyntsolja

200 g mörk choklad
krossade polkagrisar

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap och låt koka i 15 - 30 min. För att veta om kolan är klar - gör ett kulprov. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Klipp eller skär i så stora bitar du vill ha. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Doppa kolabitarna i chokladen, lägg på en bricka med bakplåtspapper och strö på lite polkagriskross. Låt stelna.































//Matilda

GOD JUL!

måndag 23 december 2013

Julkalender 2013 - Lucka 23












Idag är det dan före dopparedan och åh vad spännande det är! Imorgon är det den stora dagen och jag har längtat så hemskt länge! Är så glad man kan bli :)

Som den näst sista luckan i det här årets julkalender ger jag er receptet på rocky road (repris). Det är ett julgodis jag gjort flera år i rad nu för jag älskar verkligen det! Supergott! En av de bästa sorterna jag vet.































Jag brukar alltid blanda mörk- och mjölkchoklad (50/50) så att det inte blir alldeles för mörkt. Och så brukar jag alltid blanda i marshmallows, dumlekolor och salta jordnötter. Det är min enkla, men mycket goda variant. I år tillsatte jag även rivet skal av en apelsin vilket gav det lilla pricket över i:et!

Rocky road:

200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 påse Dumle
1/2 påse salta jordnötter
10 stora marshmallows, klippta i små bitar
(rivet skal av 1 apelsin)

Smält de båda chokladsorterna över vattenbad eller i mikron. Dela dumlekolorna och klipp marshmallowsen. Blanda ihop alla ingredienser + rivet apelsinskal om du vill. Häll upp i aluminiumformar eller en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan fyrkantiga bitar.

































//Matilda

söndag 22 december 2013

Julkalender 2013 - Lucka 22




Idag har jag gjort alla godissorter jag ska servera på julafton. Lakritsfudgen, som jag skrivit receptet på i ett tidigare inlägg, är ju en av sorterna. Här kommer nästa - apelsinmandlar. Tar lite tid att göra och flera moment men tillslut är de rätt enkla att göra och så blir de ju riktigt goda! Kanderade mandlar i choklad (två "lager") och till sist rullade i kakao. De skulle ha kunnat bli en aning jämnare men det var ju första gången jag gjorde de och så hade jag inte heller någon termometer när jag skulle koka sockerlagen till 119°c så jag fick ju bara chansa där lite.. Trots det är jag ändå nöjd med resultatet.

När jag skulle ha i det rivna apelsinskalet i den smälta chokladen så blev det plötsligt helt tjockt och blev bara en klump. Tror de kan ha berott på att det kommer lite apelsinsaft när man river skalet så därför gjorde jag istället så att jag blandade apelsinskalet med mandlarna före jag hällde på chokladen. 































Recept kommer från tidningen Härliga Jul från 2011.

Apelsinmandlar:

200 g mandlar, skållade
100 g strösocker
50 g vatten
200 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin
kakao att rulla mandlarna i

Rosta mandlarna i ugnen tills de blir gyllenbruna, i 175°c. Låt de svalna lite. 
Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka utan omrörning tills det blivit 119°c. Om sockret fastnar på kanten kan du pensla med kallt vatten på insidan. 
Häll ner mandlarna i sockerlagen, allt på en gång, och rör om hela tiden. Först blir det alldeles smuligt och vitt men bara man fortsätter röra blir de till slut karamelliserade, bruna och klara. Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och sära på dem. Låt de stelna. Lägg mandlarna i en skål. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Riv apelsinskal och blanda ihop med mandlarna. Häll på hälften av chokladen och rör runt så alla mandlar täcks av choklad. Häll ut på nytt bakplåtspapper och sära på mandlarna. Låt stelna. Häll kakao i en skål bredvid. Lägg mandlarna på nytt i skålen och häll på resterande mängd choklad. Rör runt så att alla mandlar täcks och häll de sedan ner i kakaon. Rör runt så det blir täckta av kakao. Sikta bort den överflödiga kakaon. Häll upp mandlarna i en skål och servera. 



























//Matilda