Äppelpaj är ju inte direkt i säsong nu, men varför kan man inte ändå baka en god äppelpaj? Helst serverar man den med (hemlagad) vaniljvisp/sås, vispgrädde eller vaniljglass. Det är en helt vanlig smulpaj, men jag har tillsatt lite mandelmassa före jag smulat på degen. Väldigt gott, äppel + mandelmassa är ju en "superkombo"! Om du inte vill använda äppel går det bra att byta ut det mot någon annan frukt eller bär som du gillar.
Äppelsmulpaj med mandelmassa:
ca 3 stora äpplen
mandelmassa (recept på hemlagad här)
Smuldeg:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 100 g mjukt smör
Sätt ugnen på 225°c. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och rör tills det blir en smulig deg.
Skala äpplena och klyfta dem. Lägg äppelklyftorna i en smord pajform och lägg på skivor av mandelmassa. Smula över degen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
//Matilda
Ja självklart kan du vara med och tävla ändå bara hoppa över steg nr.1 och 3.
SvaraRaderaOkej bra! Då ska jag ta och vara med :)
SvaraRaderaGod smuldeg med mandelmassa. Men äppelbitarna var fortfarande lite hårda. Nästa gång testar vi lägre ugnstemperatur och längre tid i ugnen.
SvaraRaderaAnnika och Sandra.