torsdag 11 april 2019

Rågbrownie med lavendelkola

Kanske du sitter och tänker nu "brownie med råg.... och.. lavendel? det var en udda kombo..". Men nej, där tar du fel! Choklad, råg, kola och lavendel visar sig vara en helt fantastisk kombo! Lavendel har en tendens att lätt ta över med sin starka, parfymiga smak så det gäller att vara försiktig, men med 1 tsk torkad lavendel som jag har i det här receptet tar lavendeln absolut inte över, utan kommer perfekt fram efter en tugga. Mortla bara lavendeln före du blandar den med kolan så maximal smak kommer fram.


Och för att prata om rågbrownien. Vill hädanefter bara baka rågbrownie. Rågmjölet tar brownien till nya höjder och ger mer karaktär. SÅ gott!

Jag hade kola i frysen som jag värmde upp på nytt och rörde ner mortlad lavendel i, men råkar du inte ha någon färdig kola liggandes i kyl eller frys, hittar du ett recept på kolasås här. Koka en sats och rör ner 1 tsk torkad, mortlad lavendel precis före den är klar.

Rågbrownie med lavendelkola:
ca 9 större bitar, 16 mindre
(använde en form på 20x20 cm)

Brownie:
90 g rågmjöl
40 g kakao
1 krm salt
1/4 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 g smör
100 g mörk choklad

75 g strösocker
110 g muscovadosocker
2 ägg

lavendelkola (kolasås med 1 tsk torkad, mortlad lavendel)
flingsalt att strö över

Sätt ugnen på 180 grader. Klä en fyrkantig form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret, lägg i chokladen och låt smälta helt. Vispa ihop ägg och de båda sockersorterna, ska inte bli allt för fluffigt. Vänd ner chokladsmöret i äggblandningen. Vänd sist ner de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och bred jämnt ut. Ringla över lavendelkola och ta en kniv, träpinne eller liknande och "swirla" runt så kolan och browniesmeten marmoreras med varandra. Strö över flingsalt och grädda i mitten av ugnen 20 min. Brownien ska ha satt sig runt kanten och fortfarande vara något kladdig i mitten. Låt svalna och låt sedan stå i kylskåpet tills brownien stelnat helt. Gärna över natten för ett riktigt fudgeigt resultat.

Går bra att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar