Smulpaj. Kladdkaka. Vad blir det om man kombinerar ihop dessa till en enda kaka? Smulpajskladdkaka förstås! Det bästa av två världar. Och så lite vaniljkräm i kladdkakan, extra allt skare va!
Jag använde röda vinbär från min egna vinbärsbuske som bara dignar av röda bär i år, men förstås går det lika bra med ditt favoritbär. Varför inte testa med svarta vinbär, smultron eller blåbär kanske?
Smulpajskladdkaka med vaniljkräm och röda vinbär:
24 cm i diameter
Kladdkaka:
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
Vaniljkräm:
1 äggula
1 dl mjölk
1/4 dl strösocker
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
ca 2 dl färska röda vinbär eller andra bär (om du använder frysta bär, blanda bären med 1 tsk vetemjöl/potatismjöl före)
Smuldeg:
75 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
Lägg alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under vispning. Ta bort från plattan direkt när krämen börjar tjockna och häll upp i en skål.
Nyp ihop alla ingredienserna till smuldegen till en smulig deg.
Sätt ugnen på 175°c. Lägg ett bakplåtspapper i bottnet på en springform som är 24 cm i diameter. Smöra och bröa kanten. Smält smöret till kladdkakan. Vispa ihop ägg och socker lätt. Blanda mjölet med salt och kakao i en skild skål. Rör ner smöret i äggen. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen. Klicka ut vaniljkrämen på kladdkakan och dra med en sked så krämen marmoreras i smeten. Lägg på bären. Strössla över smuldegen. Grädda kakan i mitten av ugnen 25 min. Höj temperaturen till 200°c och grädda i 5 min. Låt kakan svalna och njut av kakan som den är eller med en stor klick grädde eller glass!
//Matilda
Jag använde röda vinbär från min egna vinbärsbuske som bara dignar av röda bär i år, men förstås går det lika bra med ditt favoritbär. Varför inte testa med svarta vinbär, smultron eller blåbär kanske?
Smulpajskladdkaka med vaniljkräm och röda vinbär:
24 cm i diameter
Kladdkaka:
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
Vaniljkräm:
1 äggula
1 dl mjölk
1/4 dl strösocker
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
ca 2 dl färska röda vinbär eller andra bär (om du använder frysta bär, blanda bären med 1 tsk vetemjöl/potatismjöl före)
Smuldeg:
75 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
Lägg alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under vispning. Ta bort från plattan direkt när krämen börjar tjockna och häll upp i en skål.
Nyp ihop alla ingredienserna till smuldegen till en smulig deg.
//Matilda
Måste ta och testa nån gång! Verkar ju hur gott som helst!
SvaraRaderaLåter som en mycket bra plan! Så himla gott ju!!
Radera