Jordnötter, salt, kola och choklad är min absoluta favoritkombo, något jag aldrig tröttnar på! Alla dessa godheter är här samlade i en fantastiskt god jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache. HERREGUD VAD GOTT!
Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache:
18 cm i diameter
Muscovadobotten:
75 g smör
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl strösocker
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula
Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop smör och de båda sockersorterna. Tillsätt mjöl, salt och äggulan och rör snabbt ihop till en fast deg. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnet och nagga bottnet med en gaffel. Förgrädda bottnet i mitten av ugnen 10 min.
Cheesecake:
400 g färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 - 2 dl osötat jordnötssmör
2 msk maizena (majsstärkelse)
1/2 dl dulce de leche
3/4 dl salta jordnötter
Blanda ihop färskosten med socker, grädde, ägg och maizena till en slät smet i en skål. Rör till sist ner jordnötssmöret. Fyll formen med cheesecakesmeten och klicka på dulce de leche och strö över jordnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Om cheesecaken blir för mörk mot slutet, täck med aluminiumfolie. Låt cheesecaken svalna och låt sedan stå i kylskåpet några timmar, gärna över natten, så den får sätta sig.
ca 1/2 burk dulce de leche
Bred ut dulce de leche jämnt över hela cheesecaken.
Chokladganache:
1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå över grädden på chokladen och rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör till en slät ganache. Häll ganachen på cheesecaken så det rinner över längs kanterna. Enklast gör du det genom att använda en spritspåse och först spritsa ut ganache runt kanten så det rinner ner snyggt och sedan fyller du "ringen" med resterande ganache så det blir en slät yta. Spara lite ganache till garnering. Låt det stelna till spritsnar konsistens. Snabbast går det i kylskåpet, men håll koll på att den inte blir för hård!
Jordnötsbräck:
1 dl strösocker
1/2 dl salta jordnötter
Finhacka nötterna. Smält sockret i en stekpanna. När det smält och fått en gyllenbrun färg, rör snabbt ner nötterna och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Bred ut till en platta och låt stelna. Bryt i bitar.
Dekoration:
3/4 dl dulce de leche
resterande chokladganache
salta jordnötter
flingsalt
jordnötsbräck (recept ovanför)
//Matilda
Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache:
18 cm i diameter
Muscovadobotten:
75 g smör
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl strösocker
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula
Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop smör och de båda sockersorterna. Tillsätt mjöl, salt och äggulan och rör snabbt ihop till en fast deg. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnet och nagga bottnet med en gaffel. Förgrädda bottnet i mitten av ugnen 10 min.
Cheesecake:
400 g färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 - 2 dl osötat jordnötssmör
2 msk maizena (majsstärkelse)
1/2 dl dulce de leche
3/4 dl salta jordnötter
Blanda ihop färskosten med socker, grädde, ägg och maizena till en slät smet i en skål. Rör till sist ner jordnötssmöret. Fyll formen med cheesecakesmeten och klicka på dulce de leche och strö över jordnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Om cheesecaken blir för mörk mot slutet, täck med aluminiumfolie. Låt cheesecaken svalna och låt sedan stå i kylskåpet några timmar, gärna över natten, så den får sätta sig.
ca 1/2 burk dulce de leche
Bred ut dulce de leche jämnt över hela cheesecaken.
Chokladganache:
1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå över grädden på chokladen och rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör till en slät ganache. Häll ganachen på cheesecaken så det rinner över längs kanterna. Enklast gör du det genom att använda en spritspåse och först spritsa ut ganache runt kanten så det rinner ner snyggt och sedan fyller du "ringen" med resterande ganache så det blir en slät yta. Spara lite ganache till garnering. Låt det stelna till spritsnar konsistens. Snabbast går det i kylskåpet, men håll koll på att den inte blir för hård!
Jordnötsbräck:
1 dl strösocker
1/2 dl salta jordnötter
Finhacka nötterna. Smält sockret i en stekpanna. När det smält och fått en gyllenbrun färg, rör snabbt ner nötterna och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Bred ut till en platta och låt stelna. Bryt i bitar.
Dekoration:
3/4 dl dulce de leche
resterande chokladganache
salta jordnötter
flingsalt
jordnötsbräck (recept ovanför)
//Matilda
Lite sugen på att testa denna, tror du det funkar med digestivebotten?
SvaraRaderaDet står 5 gram smör på ganachen, stämmer det?? Tänker att det borde va typ 50? :)