söndag 14 februari 2016

Raw polkacheesecake

Vad passar inte bättre än en fantastisk raw cheesecake såhär på alla hjärtans dag? Med smak av mint, rosa/vit med helt naturlig färg av rödbeta och råchoklad på toppen! 

Om du använder vanlig kakao och inte raw och honung istället för agavesirap blir den inte helt och hållet raw.

Originalreceptet kommer från Vegmat, med ändringar av mig.






Raw polkacheesecake:
18 cm i diamater

Botten:
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kakao (gärna raw)
5 dadlar, urkärnade
1 nypa salt
1 msk kokosolja, mjuk
ev en skvätt vatten

Mixa allt till en fast deg. Klä en form, 18 cm i diamater, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnet och lägg in formen i frysen så länge. 

Rosa lagret:
2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl riven rödbeta
2 tsk pepparmyntsarom
1 msk honung eller agavesirap
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosolja, mjuk
1/2 dl kokosolja, smält

Häll bort vattnet från cashewnötterna och skölj dem. Mixa cashewnötter, rödbeta, pepparmyntsarom, honung och vatten i en mixer. Tillsätt den mjuka samt smälta kokosoljan och mixa till en slät smet. Häll smeten i formen och lägg in i frysen på nytt. 

Vita lagret:
2 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 banan
1 msk honung eller agavesirap
1/2 dl vatten
1 dl mjuk kokosolja

Häll bort vattnet från cashewnötterna och skölj dem. Mixa cashewnötter, banan, honung och vatten i en mixer. Tillsätt kokosoljan och mixa till en slät smet. Vid det här laget borde det rosa lagret ha stelnat på ytan, då är det bara att hälla smeten i formen. Ställ tillbaks i frysen och låt stelna några timmar. 

Chokladtopping:
1/2 dl kokosolja
1/2 dl kakao (gärna raw)
1 nypa salt
1 tsk honung eller agavesirap

Dekoration:
kokosflingor
en skvätt saft från den rivna rödbetan

Smält kokosoljan över ett ljummet vattenbad eller snabbt i mikron. Vispa ner kakaon, saltet och sötningen. Häll chokladen över cheesecaken och vicka formen så det sprids jämnt över hela kakan. Strö kokos över chokladen. Men var snabb, för chokladen stelnar på en gång när kakan är frusen. Låt cheesecaken stå i kylskåpet någon timme för att tina och bli lite mjukare och servera sedan.





//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar