onsdag 18 maj 2016

Jordgubbsbiskvier

Något av det godaste som finns är biskvier och visst är det så himla kul att testa olika smaksättningar och inte bara ha den klassiska chokladtryffeln/smörkrämen i? Eftersom det snart är sommar och dags för jordgubbssäsong gjorde jag biskvier med en jordgubbs/vit chokladsmörkräm + bitar av jordgubbar.

De mjuksega mandelbottnarna, den lena smörkrämen och det spröda chokladskalet - det tillsammans bildar en himmelskt god liten kondisbit som är oemotståndliga.





Jordgubbsbiskvier:
ca 7 medelstora/10 små

Mandelbotten:
150 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 200°c. Smula eller riv ner mandelmassan i en bunke. Tillsätt äggvitan och sockret och vispa ihop till en slät, inte för lös, smet. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut jämna, runda bottnar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tänk på att dom flyter ut en aning under gräddning. Grädda dom i mitten av ugnen i 15 min, tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

Jordgubbssmörkräm:
150 g mjukt smör
1 3/4 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
100 g färska eller frysta, tinade jordgubbar, mixade
75 g vit choklad, smält
1 äggula
ca 5 st färska jordgubbar, finhackade

Vispa smör, socker och vanilj på hög hastighet i några minuter tills du har en vit, fluffig kräm. Rör ner jordgubbspurén under vispning. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och tillsätt sedan äggulan. Vispa ihop till en slät kräm. Rör till sist ner de finhackade jordgubbarna för hand. 

Bred ut smörkrämen på undersidan av mandelbottnarna, enklast går det med en liten spatel. Lägg biskvierna på en bricka och låt smörkrämen stelna i kylskåp eller frys några timmar. 

Till garnering:
150 g mörk choklad
25 g vit choklad
några färska jordgubbar

Temperera chokladen genom att smälta 50 g av chokladen i en skål över vattenbad och finhacka resterande 100 g. Rör ner den finhackade chokladen i den smälta chokladen och rör tills all choklad smält. Ta fram biskvierna och doppa dom snabbt i chokladen. Låt överbliven choklad rinna av och lägg på en bricka. Enklast gör du det här genom att sticka en gaffel i bottnet och doppa biskvin i chokladen. Smält även den vita chokladen och fyll en liten strut gjord av bakplåtspapper med chokladen. Dekorera biskvierna enligt smak och tycke och lägg på en jordgubbsbit. Låt stelna i kylskåpet en stund till.




//Matilda

måndag 9 maj 2016

Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache

Jordnötter, salt, kola och choklad är min absoluta favoritkombo, något jag aldrig tröttnar på! Alla dessa godheter är här samlade i en fantastiskt god jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache. HERREGUD VAD GOTT!




Jordnötscheesecake med muscovadobotten, dulce de leche och chokladganache:
18 cm i diameter

Muscovadobotten:
75 g smör
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl strösocker
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 äggula

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ihop smör och de båda sockersorterna. Tillsätt mjöl, salt och äggulan och rör snabbt ihop till en fast deg. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnet och nagga bottnet med en gaffel. Förgrädda bottnet i mitten av ugnen 10 min.

Cheesecake:
400 g färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 1/2 - 2 dl osötat jordnötssmör
2 msk maizena (majsstärkelse)

1/2 dl dulce de leche
3/4 dl salta jordnötter

Blanda ihop färskosten med socker, grädde, ägg och maizena till en slät smet i en skål. Rör till sist ner jordnötssmöret. Fyll formen med cheesecakesmeten och klicka på dulce de leche och strö över jordnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Om cheesecaken blir för mörk mot slutet, täck med aluminiumfolie. Låt cheesecaken svalna och låt sedan stå i kylskåpet några timmar, gärna över natten, så den får sätta sig.

ca 1/2 burk dulce de leche

Bred ut dulce de leche jämnt över hela cheesecaken.

Chokladganache:

1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
5 g smör

Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå över grädden på chokladen och rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör till en slät ganache. Häll ganachen på cheesecaken så det rinner över längs kanterna. Enklast gör du det genom att använda en spritspåse och först spritsa ut ganache runt kanten så det rinner ner snyggt och sedan fyller du "ringen" med resterande ganache så det blir en slät yta. Spara lite ganache till garnering. Låt det stelna till spritsnar konsistens. Snabbast går det i kylskåpet, men håll koll på att den inte blir för hård!

Jordnötsbräck:
1 dl strösocker
1/2 dl salta jordnötter

Finhacka nötterna. Smält sockret i en stekpanna. När det smält och fått en gyllenbrun färg, rör snabbt ner nötterna och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Bred ut till en platta och låt stelna. Bryt i bitar.

Dekoration:
3/4 dl dulce de leche
resterande chokladganache
salta jordnötter
flingsalt
jordnötsbräck (recept ovanför)




//Matilda