torsdag 22 september 2016

Hasselnöts- och päronbullar

Det har nu gått drygt en månad sedan jag började på konditorutbildningen och trivs som fisken i vattnet. Vi är i full gång med att göra allt från en himla massa frallor och bullängder till munkar och surdegsbröd.
Denna vecka funderade vi lite på produktutveckling och då fick vi utveckla vårt egna recept på exempelvis något bröd eller bullar. Precis vad jag älskar! Jag hade en vision på vad jag ville göra direkt från start, nämligen bullar med någon höstig smak. Jag fyllde bullarna med en rostad hasselnötsfyllning och päronkompott med mycket vanilj. Och ni anar inte vad gott det blev!

Jag presenterar åt er; de ultimata höstbullarna.

HASSELNÖTS- OCH PÄRONBULLAR:

5 dl vatten
50 g jäst
1 ägg
190 g strösocker
190 g mjukt smör
15 g kardemumma
ca 1100 g vetemjöl
10 g salt
ägg blandat med en skvätt vatten + salt till pensling
hackade hasselnötter
Smula jästen i en bunke och slå på vattnet. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet. Kör degen i maskin 2 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och fortsätt köra degen på hög hastighet 6 min. Degen är klar när du kan bilda ett glutennät av degen som inte går sönder. Gör det genom att ta en liten bit av degen och sträcka ut den så mycket du kan, det ska bli en tunn tunn hinna som i princip är transparent. Låt degen vila ca 10 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut hasselnötsfyllningen över hela degplattan. Vik över ena halvan av degen över den andra halvan. Kavla ovanpå några gånger lite lätt. Skär upp degen i ca 1 cm:s breda remsor. Ta en remsa och vik den dubbelt. Tvinna remsan och gör sedan en knut av remsan. Lägg i pappersformar på en plåt. Gör likadant med resterande deg. Låt jäsa 3o – 40 min. Pensla bullarna med ägg, spritsa in päronkompott i mitten och strö på hackade hasselnötter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader, ca 10 min.
Hasselnötsfyllning:
100 g hasselnötter (med skal)
1 1/2 dl farinsocker
200 g mjukt smör
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Häll nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalet. Lägg hasselnötterna i en matberedare/mixer och mixa till ett grovt mjöl. Det kan med fördel finnas bitar av nötterna kvar, bara gott med lite att tugga på. Tillsätt sockret och smöret och mixa ihop till en slät fyllning.
Päronkompott:
3 päron
1 vaniljstång
90 g strösocker
saften från 1 citron
Skala och kärna ur päronen. Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång + frön i kastrullen. Tillsätt socker och citronsaft och låt koka ca 1o min tills päronen blivit mjuka och det blivit en kompott. Mixa kompotten lite slätare, men behåll gärna lite päronbitar. Låt svalna och lägg i en spritspåse.
 //Matilda

söndag 18 september 2016

Bakningsmässa i Umeå

Igår spenderade jag hela dagen i Umeå, då jag och flera andra lärare och studeranden från bagar- och konditorlinjen skulle besöka Norrlands bagerimässa som hölls i Umeå.

Att gå på mässor är otroligt kul och inspirerande tycker jag. I våras var jag på en stor Gastro-mässa i Helsingfors då jag studerade till kock och nu hade jag alltså chansen att få gå på min första bagerimässa. Så glad att man får chansen att gå på sådant och att skolan tar sig tid att anordna det!
Mässan var inte den största, men det fanns ändå en hel del att se och självklart en massa goda smakprov. God glass, fina praliner och bröd och vackra choklad- och sockerskulpturer gjorda av några från konditorlandslaget som var på plats på mässan på lördagen. Man blir helt mållös när man ser skulpturer som dessa, de är så otroligt begåvade!

Glass i smakerna hallon och piña colada.






















Förutom mycket smakprov, delades det ut en hög med receptbroschyrer och tidningar, så nu har jag läsning i flera dagar framöver.

//Matilda

torsdag 8 september 2016

Bloggen flyttar!

Efter fem år här är det dags att gå vidare och fortsätta blogga på en annan sida.

Matildas Kafferep flyttar nu till bakguiden.com - en ny sida för alla oss med bakning som vår passion. Där kan du skapa din egna profil och börja dela med dig av dina recept till andra. Betygsätta andras recept och skriva ditt omdöme om receptet. Kul va!

Där kommer jag fortsätta blogga och dela med mig av mina recept, precis som här. Bara med annan design.

Så fortsätta hemskt gärna följa mig där så blir jag glad. Och bli medlem du själv vetja!

NYA ADRESSEN
-----------> www.bakguiden.com/matildaskafferep

























Vi ses där!

//Matilda

lördag 3 september 2016

Nötig äppelpaj

Det här ni, det här var nog en av de godaste äppelpajerna jag gjort och ätit. Med en stor (då menar jag STOR) klick vaniljsås är detta helt himmelskt! Tycker det blir väldigt snyggt då skalet är kvar på äpplena, ger ett mycket finare intryck än skalade äpplen, så behåll skalet på!!



Nötig äppelpaj
Äppelpaj med hasselnötsfyllning

Mördeg:
125 g smör
1 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 äggula

Blanda snabbt ihop allt till en fast deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ åt sidan så länge.

Hasselnötsfyllning:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
2 ägg
1 äggula
1/2 dl vetemjöl
125 g hasselnötsmjöl

Vispa smör och båda sockersorterna fluffigt. Tillsätt äggulan och ett ägg i taget och vispa in äggen i smeten. Tillsätt vete- och hasselnötsmjöl och rör till en slät smet. Fyll pajskalet med fyllningen och bred ut jämnt i hela formen. Sätt ugnen på 200 grader.

3 - 4 st äppel
kardemumma

Kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena omlott på fyllningen och strö på lite kardemumma.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Om pajen börjar få för mycket färg kan du lägga aluminiumfolie ovanpå efter ca 30 min. Låt svalna.

Glasyr:
florsocker + vatten
kardemumma

Blanda ihop florsocker med några droppar vatten till en tjock glasyr. Ringla eller spritsa glasyr ovanpå pajen och strö på ytterligare lite kardemumma (man kan aldrig få för mycket kardemumma!).

Servera gärna pajen med rejält av vaniljsås/visp.




//Matilda

torsdag 1 september 2016

Äppel i alla former

Det är första september. Officellt höst. Och höst innebär äppelsäsong, eller hur!

Jag tänkte baka något gott med äppel i helgen hade jag tänkt, men tills jag delar med mig att det receptet tänkte jag tipsa om mina bästa äppelrecept jag har här på bloggen för er som också är lika bakningssugna.

Sex stycken recept, äppel i alla former och alla lika galet goda. Bara att välja - vill du ha paj? kladdkaka? cupcakes? tårta?

Äppelcupcakes med vaniljfrosting


Vaniljpannacotta med stekta äpplen och havresmul


Höstens godaste äppelpaj - med mandelkräm och mandel- och kokostosca


Hösttårta - äppelkompott, dulce de leche och färskostgrädde


Äppelkladdkaka med lakritskolasås


Äppelrospaj med kolafyllning


//Matilda