onsdag 28 januari 2015

Raw snounty-rutor

Den senaste tiden har jag gjort och ätit väldigt mycket raw food. Något som jag blivit väldigt intresserad av. Det är hur gott som helst, och nyttigt! Och eftersom det handlar om "rå" mat kan man ju inte heller baka något i ugn då. Därför kom jag på dessa raw-rutor, som jag improviserade ihop på lördagskvällen och som bara blev så otroligt himmelskt goda. Kan verkligen inte beskriva hur gott det här blev! Sötman kommer från bl.a dadlar och honung. Men rutorna är inte 100 % raw eftersom dom innehåller jordnötssmör. Om du vill ha det helt raw kan du bara lämna bort jordnötslagret eller ersätta det med något annat. 





Namnet "snounty" kommer från att det är som en blandning av snickers ("kola"lagret och jordnötssmöret) och bounty (kokoslagret).

Testa testa testa! Som dessert, lyxigare mellanmål eller lördagsgodis.

Raw snounty-rutor:

Chokladbotten:
10 dadlar, blötlagda
2 msk rå kakao
1 1/2 dl mandelmjöl

Mixa ihop allt i en mixer/matberedare till en fast, slät deg. Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt på bottnet. Låt stå i kylskåpet under tiden. 

Kokoslager:
1 1/4 dl kokosflingor
1 msk vatten
1/2 dl mandelmjöl
1 dl cashewnötter
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver

Mixa allt i en mixer. Tryck ut ovanpå chokladbottnet. Ställ tillbaks i kylskåpet.

Kolafyllning:
11 dadlar, blötlagda
lite av blötläggningsvattnet
1 nypa flingsalt
1 tsk carobpulver
1 msk mjukrörd kokosolja

Mixa dadlar, salt och carob till en klibbig smet. Tillsätt 1 msk vatten i taget tills det har en bra konsistens. Rör ihop med kokosoljan. Bred ut ovanpå kokosfyllningen. Ställ nu formen i frysen.

Jordnötsfyllning:
1/2 dl jordnötssmör (ekologiskt, urtekram eller green choice är bäst!)
1 tsk kokosolja, mjukrörd
1/2 tsk carobpulver

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Bred ut ovanpå kolafyllningen. Ställ tillbaks i frysen.

Råchoklad:
3/4 dl kokosolja
ca 1/2 dl rå kakao
1 tsk honung

Smält kokosoljan över ett ljummet vattenbad (ska inte överstiga 42°c). Rör ner kakao och honung och rör så det inte blir några klumpar av kakaon. Häll ut chokladen på jordnötsfyllningen. 

Garnering:
ex. flingsalt/kokos/jordnötter/kakaonibs/mullbär/gojibär 

Garnera med vad du känner för. Jag hade flingsalt och kokoschips. Du kan ex. ha mullbär, grovhackade jordnötter eller kakaonibs. 
Ställ i frysen och låt chokladen stelna. Skär i bitar och förvara i frysen för en längre hållbarhet. Tar bara några minuter tills den tinat tillräckligt. 
































//Matilda

onsdag 14 januari 2015

Carobgranola

Vem gillar inte hemgjord granola eller müsli till frukost? Slår verkligen all köpe-granola! Om du aldrig testat att laga din egna granola tycker jag verkligen du ska testa med detsamma. För du kommer inte bli besviken. Det här är en nyttigare variant med carobpulver som smaksättning. Carob är något jag verkligen gillar! Påminner en aning om kakao, men är väldigt söt och har också lite kola-aktig smak i sig. Du hittar det i bl.a hälsokostaffärer.
Receptet kommer från Mitt gröna kök, men jag bytte ut hampafröna mot både sesamfrön, pumpafrön och lite grovhackad mandel. Det är det som är bra med granola och müsli, det går liksom att blanda i alla sorters gryn, flingor, frön, bär, frukt och nötter som finns hemma.






Carobgranola:

6 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 msk carob
1 tsk vaniljpulver
2 msk kokosolja
2 msk lönnsirap
2 dl russin
1 dl hampafrön (eller andra sorter frön/nötter)
1 dl kokoschips
1 dl gojibär

Sätt ugnen på 125°c. Blanda havregryn, solrosfrön, carob och vanilj i en skål. Värm försiktigt lönnsirapen och kokosoljan tillsammans i en kastrull tills oljan är flytande. Häll över de torra ingredienserna och blanda om noggrant. Sprid ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 30 min, rör om efter halva tiden. Låt granolan svalna på plåten och blanda sedan ner russin, hampafrön, kokoschips och gojibär. Förvara i en burk.































//Matilda

fredag 9 januari 2015

Cookies med tranbär, vit choklad och apelsin

Tranbär, vit choklad och apelsin är verkligen en mycket lyckad smakkombo måste jag säga! Tranbären bidrar med både sin sötma och syrlighet som passar perfekt till den söta chokladen. Apelsinen är där som pricken över i:et.
Supergoda kakor som är perfekt till ett kafferep!





Cookies med tranbär, vit choklad och apelsin:
ca 8 st medelstora kakor

75 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl torkade tranbär
50 g vit choklad, grovhackad
skal av 1/2 apelsin

Sätt ugnen på 200°c. Vispa smör, socker och vanilj vitt och pösigt. Tillsätt ägget och vispa snabbt ihop. Blanda ihop mjöl, havregryn, bakpulver och tranbär i en skild skål. Rör ner det i smöret och rör ihop till en smet. Tillsätt till sist den hackade chokladen och apelsinskalet och rör ihop. Klicka ut kakdegen på en plåt klädd med bakplåtspapper med hjälp av två skedar eller en glasskopa. Blir ca 8 st medelstora kakor. Grädda kakorna i mitten av ugnen 10 - 15 min. De ska bli lite gyllenbruna.































//Matilda

söndag 4 januari 2015

Nyårsdesserten 2014

Så var 2014 slut och ett nytt år har redan hållit på i fyra dagar. Känns rätt skönt att vi går mot ljusare tider och vår igen, fastän jag tycker januari är den tråkigaste och mest händelselösa månaden på året..

Nyåret var ändå ett riktigt bra nyår som firades med vegetarisk trerätters och förstås är ju alltid desserten godast ;)

I år blev det en chokladterrinkaka med bl.a svartvinbärspuré och hemgjord vaniljglass. Jag vet inte riktigt vad jag ska namnge kakan till. Tanken var ju liksom från början att det skulle bli en len chokladterrin, men något stämde säkert inte i receptet för efter en kvarts gräddning var terrinen fortfarande helt rinnig i konsistensen och då fick jag ju bara fortsätta grädda den, på lite högre temperatur. Plötsligt hade den blivit fastare och fått ett "skal" på toppen och ja, då kändes den ju mer som en kladdkaka eller brownie. Så vi får väl säga att det är någon sorts chokladterrinkaka!

Receptet kommer från tv-programet "Havets mat"/Tom Sjöstedt. När jag nu läste igenom receptet än en gång efteråt kom jag på att fastän den var alldeles rinnig kanske den skulle ha stelnat till sig när det står av den ska "kallna i kyl". Nåja, ni kanske lyckas med den bättre än mig?

Receptet på de kanderade apelsinskalen kommer härifrån. Resten är egna recept.

Chokladterrin med vaniljglass, svartvinbärspuré, kanderade hasselnötter, kanderat apelsinskal och minimaränger:

Chokladterrin:

2 dl vispgrädde
125 g mörk choklad
125 g mjölkchoklad
1 ägg
30 g rumsvarmt smör

Koka upp grädde. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll på den varma grädden så att chokladen smälter. Vispa i ägg och smör. Häll smeten i en smörpappersklädd form och baka i ugnen på 100°c, ca 15 min. Låt terrinen kallna i kyl och skär upp i portionsbitar.

Minimaränger:

1 äggvita
ca 1 dl strösocker

Sätt ugnen på 100°c. Vispa upp äggvitan fluffigt. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en vit och fast maräng. Lägg marängen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små minimaränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 40 min. Marängerna är klara när dom lossnar från pappret. Låt kallna.

Svartvinbärspuré:

1 1/2 dl svarta vinbär (använde frysta)
1 msk strösocker
1/2 krm vaniljpulver

Lägg allt i en kastrull och låt puttra några minuter. Passera bären genom en sil så det bli en slät puré. Låt kallna och förvara i kylskåpet.

Vaniljglass:

1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 msk glykos
1 tsk vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång
2 äggulor
1/2 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk, glykos och vanilj i en kastrull och ställ sedan åt sidan för att svalna lite. Vispa under tiden äggulor och socker vitt och pösigt. Häll gräddblandningen i äggulorna och vispa ihop. Häll tillbaks glassmeten i kastrullen och lägg tillbaka på spisen. Låt sjuda tills smeten blir 85°c. Häll upp glassmeten i en skål och låt gärna stå över natten i kylskåpet för att kallna. Kör smeten i en glassmaskin enligt maskinens anvisningar, lägg glassen i en burk och lägg i frysen några timmar.

Kanderade apelsinskal:

1 apelsin
3/4 dl strösocker
1 dl vatten
1/2 msk ljus sirap

Tvätta apelsinerna. Skär sedan skalet i långa tunna remsor. Skär remsorna i tunna strimlor. Fyll en kastrull med vatten. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka ca 5 min. Sila bort vattnet och upprepa samma sak tre gånger. Koka upp socker, vatten och sirap i en kastrull över låg värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme ca 15 min eller tills lagen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Lyft upp skalen och vänd runt dem i strösocker så de blir täckta.

Kanderade hasselnötter:

1 dl hasselnötter
1/2 dl strösocker
1/2 msk vatten

Smält socker i en stekpanna och tillsätt sedan vattnet. Låt det koka till en slät karamell. Tillsätt hasselnötterna och rör runt så att de täcks av sockret. Häll ut på ett bakplåtspapper och sära på nötterna. Låt stelna.

Nu har du alla komponenter till desserten. Lägg upp desserten på en tallrik så som du vill.





//Matilda