fredag 20 december 2013

Julkalender 2013 - Lucka 20




Det här kanske inte innehåller så hemskt juliga smaker, men den är så himla supergod så jag måste bara ge er receptet! Gjorde den här till fars dag, glömde bort den ett tag och kom på den nu :)
Så här får ni receptet på en underbar bakad cheesecake med oreobotten, mint/chokladfyllning och kolasås på toppen. Mums!!






Mint- och kolacheesecake:
(18 - 22 cm i diameter)

Botten:
1 paket (13 st) dominokakor (eller oreokakor, domino finns att köpa i finland men smakar likadant som oreo)
75 g smör

Fyllning:
400 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
175 g Marabou mintkrokant
2 msk maizena (majsstärkelse)

Kolasås (recepet från copenhagencakes.com):
210 g strösocker
2 msk vatten
2,3 dl vispgrädde
60 g smör
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175°c. Börja med bottnet. Ta bort de vita från kakorna och krossa kakorna till smulor med hjälp av en kavel eller t.ex matberedare. Smält smöret. Blanda ihop kaksmulor och smör till smulor så allt täckts av smör. Lägg bakplåtspapper i bottnet på en springform (hade en 18 cm i diameter). Tryck ut kaksmulorna så att det kommer ända upp till kanten. Packa ihop hårt.

Blanda philadelphiaosten tillsammans med ägg, grädde, socker och maizena. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Häll ner i färskosten och rör ihop till en slät smet. Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Känn med en sticka om den är klar.
Låt kallan och låt stå i kylskåpet över natten.

Smält socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Ta av från plattan, tillsätt grädden (det kommer bubbla lite) och rör om till en slät sås. Klicka i smöret och låt det smälta däri. Rör till en slät sås och smaksätt med salt. Låt svalna och tjockna lite och häll cheesecaken.
Ta bort cheesecaken från formen före servering och lägg upp på ett tårtfat. Klart! Förvara i kylskåpet.


//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar