måndag 31 december 2012

Gott Nytt År 2013!

Jag önskar er alla Ett Riktigt Gott Nytt År 2013!

Hallonsås, citronpannacotta och nötbräck:
























Jag kommer sedan visa en bild på den klara desserten, kanske imorgon.

//Matilda

lördag 29 december 2012

Förberedelser av nyårsdesserten...

























På bilden syns nötbräck som jag gjort idag. Det ska användas till vår nyårsdessert på måndagen, tror det blir riktigt gott! Nötbräcket är gott att också bara äta som så, som godis. Man gör det genom att först rosta nötter (jag använde valnötter och hasselnötter) i ugnen några minuter, se upp så att de inte bränns helt! Smält sockret i en kastrull eller stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Rör ner de rostade nötterna och blanda om så att varje nöt får smält socker på sig. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt stelna/kallna. Hacka det sedan i mindre bitar och ät som sådant eller använd till dekorering av desserter eller t.ex glass.

Jag har tänkt att nyårsdesserten ska vara pannacotta. Citronpannacotta som jag låter stelna i en brödform. Sedan skär jag pannacottan i små kuber, lägger snyggt upp på fat, gör en hallonsås genom att koka upp frysta hallon och lite socker, silar såsen och låter kallna. Hallonsåsen ringlas runtom pannacottabitarna. Hela desserten garneras med nötbräcket.
Alltså, citronpannacotta med hallonsås och nötbräck :)

//Matilda

fredag 28 december 2012

Året 2012

Nu har ett helt år snart nått sitt slut och då passar det ju bra med en genomgång av bloggåret som gått.

JANUARI
I januari gjorde jag bl.a chokladmousse...


















...chokladmacarons med polkafluff...


















...och polkaglass!


















FEBRUARI
I februari blev det "semmeltid", så jag bakade förstås semlor eller fastlagsbullar.


















Tigerkakor bakades också, ett eget lyckat kakexperiment med inspiration av tigerkakan.


















Dulce de leche är en riktigt delikatess, underbara kolakräm... Det kokades under februari.


















MARS
Melodifestivalen höll på under mars och då bakade jag Melodifestivalscupcakes till finalen :)


















Påsken började närma sig och jag gjorde söta påskägg med smörkräm emellan och glasyr på toppen.


















Små sockerfria halloncheesecake:ar


















Mina cake balls med daim och vit choklad var en bra smakkombination!


















APRIL
När vi hade gäster på besök under påsken bakade jag denna underbara kladdkaka med kokostäck:


















En lördag efter att vi ätit middag i april svängde jag bara ihop den här desserten som faktiskt blev riktigt god! Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor var namnet.


















Det började också våras och blåsipporna slog ut i blom


















MAJ
Äntligen var våren här och det firades med grillade jordgubbar. Serverades med vaniljyoghurt.


















Till morsdag gjorde jag en god LCHF-paj (utan mjöl och socker), en citron- och chokladpaj.


















Banankaka med choklad bakade jag också, saftig och god blev den...


















JUNI
Till sommarens frukost på terassen i morgonsolen blev det ofta scones. Variation är bra, så jag testade två nya varianter. Frukostscones med müsli och tranbär och rabarberscones.




































Lite saltig mat blev det också på bloggen i juni, rättare sagt citrondressade rödbetor med sidfläsk, oregano och feta. Bra och lätt sommarmat.


















Det blev också midsommar och jag gjorde en härlig midsommartårta; jordgubbscheesecake på kladdkakebotten med lemon curd
























Blåbär tillhör sommaren, jag gjorde krämiga små blåbärspajer. Perfekta till sommarfikat!


















JULI
Juli kom och jag bakade SUPERgoda kardemummaknutar!


















Jag gjorde också en "supersnabb" sommarefterrätt med nektariner som huvudingrediens.




































AUGUSTI
I augusti blev jag konfirmerad och fyllde 15 år på samma dag. Då gjorde jag mitt första dessertbord som blev riktigt lyckat om man får säga det själv... :)


















... och när min mamma fyllde år gjorde jag en av hennes favoriter bland kondisbitarna, dammsugare.


















SEPTEMBER
Jag testade att göra en idée jag haft ett tag, marmorerade kakor, som blev väldigt goda.


















Chokladfyllda hallon


















OKTOBER
Mandelmassa är gott och att göra hemlagad är superenkelt, det testade jag att göra i oktober.


















En söndag gjorde jag falsk kalvdans som dessert...


















NOVEMBER
Till farsdag bakade jag klassiska mazariner
























...och det var Halloween så jag gjorde faktiskt tre olika halloween-bakverk; kakmonster, marängspöken och  chokladspindlar.


























DECEMBER
Äntligen var julen här, SOM jag längtat!! Jag bakade ett enkelt, men sött pepparkakshus...
























.. och så gjorde jag FÖRSTÅS julgodis, tre olika sorter i år.
Skumtomtefudge, chokladdoppad lakritskola med flingsalt och rocky road. Allt SÅ gott!

























Det var det året, nu önskar jag er alla ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

//Matilda

onsdag 26 december 2012

Tips på nyårsdesserter

Snart är det nyår, bara 5 dagar kvar, och så har vi igen ett nytt år... Tiden går snabbt nuförtiden. Snart slutar jag nian, sedan bär det av till kocklinje i yrkesskola, men ska ändå bli lite kul att göra något nytt! :)

Men nu till nyår. På nyår är det ju gott att ha dessert efter middagen, vare sig man firar ensam eller med ett stort gäng. Tänkte att jag tipsar om några goda desserter som jag tycker passar bra så här års. 

Härlig rinnande, chokladig och kladdig. Verkligen en dessert i min smak! Servera gärna med vaniljglass eller grädde och lite bär eller frukter. 


















Det är alltid gott med glass! Fast det skulle vara vinter och snö ute. Och det här är en EXTRA god glass eftersom den innehåller den helt underbara kolakrämen Dulce de leche. 


















En av de enklaste desserterna jag vet och det behövs endast tre ingredienser. Och så god! Här kan man variera med chokladen. Använd mörk-, mjölk-, eller vit choklad eller kanske någon god smaksatt choklad?


















Tiramisù gjorde jag förra nyåret. Det är en ganska enkel dessert det här med, men tar lite längre tid att göra bara. 


















En underbar dessert som smakar lite som Marabou apelsinkrokant. Mjuk, len pannacotta med mjölkchoklad och en härlig apelsinsmak som passar perfekt till chokladen! Testa detta :)

//Matilda


Pepparkakshus 2012

























Kom på att jag inte visat det här årets pepparkakshus! Så här kommer det nu, vad tycks?
Jag blev riktigt nöjd, äntligen blev det bra :) Ett enkelt hus med bara vit glasyr, men ibland är det enklaste finast...

Glad Fortsättning!

//Matilda

måndag 24 december 2012

God Jul!

En Riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År!
önskar Matildas kafferep 




















söndag 23 december 2012

Skumtomtefudge & Rocky Road







































Igår fick nu ju receptet på den goda lakritskolan. Nu tänkte jag ge er recepten på skumtomefudge och rocky road. I år blev alla sorter så lyckade och SÅ goda! Skumtomtefudge är den som är högst upp på bilden och rocky road den som är längst ner.
Skumtomtefudge blir ganska så sött när det är endel socker där i, vit choklad och skumtomtar. Mycket söta saker! Men det blir ändå väldigt gott, inte alls för söt för min smak.
Receptet på fudgen kommer från Kryddburken.

Rocky road:en sedan är ju bara så god, en av mina favoriter blanda ALLT godis! Man kan lite variera med vad man blandar i, men jag hade mörk choklad och mjölkchoklad 50/50, dumle, salta jordnötter  och marshmallows. Det blir godare om man blandar både mörk och ljus choklad, annars kan det lätt bli för "mörkt".

Skumtomtefudge:
10 st skumtomtar
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit choklad

Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda ner allt förutom chokladen i en kastrull. Låt koka upp så att allt smälter ihop. Bryt chokladen och vänd ner i smeten och rör tills du får en jämn, blank smet. Häll upp i en smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåp. Skär sedan upp fudgen i bitar och förvara svalt.

Rocky Road:
200 g mörk choklad
200 mjölkchoklad
1 påse Dumle
ca 1/2 påse salta jordnötter
ca 10 st stora marshmallows (eller ca 1 - 1 1/2 dl minimarshmallows)

Smält båda chokladsorterna i mikron eller över vattenbad i en ganska stor skål. Halvera dumlen och häll ner tillsammans med jordnötterna och marshmallowsen (som man klippt i mindre bitar) i chokladen. Häll upp i en form som är klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåpet. Skär i bitar och servera eller förvara svalt.

//Matilda

lördag 22 december 2012

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

I år har jag gjort tre sorters julgodis; skumtomtefudge, rocky road och chokladdoppad lakritskola med flingsalt. Alla riktigt, riktigt goda! Om man lagar dem kommer de säkert bli en hit på godisbordet :)

Men nu tänkte jag tala om lakritskolan. Testade dom i år för första gången och hade höga förväntningar efter att jag läst på massvis av bloggar att dom är SÅ goda! Och dom slog mina förväntningar, dom är verkligen SÅ goda. Det här är någonting man måste testa om man är en vän av choklad och lakrits. Saltet ger den där sista "touchen" på godiset, pricken över i:et. Kolan smakar lite som Kick.
Receptet kommer från Johanna Westmans fina bok "Julgodis - för små och stora sockerbagare".

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt:
(det står ca 60 st i receptet, jag fick 40 st)

3/4 dl turkisk peppar
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl sirap (jag använde DanSukkers Cane Syrup)
1 msk kakao
2 tsk smör

200 g mörk choklad
flingsalt

Klä en rektangulär/fyrkantig form med bakplåtspapper (ca 20x20 cm).
Krossa karamellerna i en mortel eller genom att banka med t.ex en kavel på karamellerna.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills en termometer visar 117-120°c eller tills smeten klarar ett kulprov*. Det tar ca 15 min i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll kolan i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält chokladen i mikron eller i ett vattenbad. Skär eller klipp kolan i fyrkantiga bitar och doppa varje bit i smält choklad. Lägg på ett bakplåtspapper och strö över lite flingsalt. Låt sedan stelna.

*Kulprov: Häll lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om det går att rulla till en kula är smeten klar. Om inte, koka en stund till och testa på nytt.







































Bild från min Instagram.

//Matilda

onsdag 19 december 2012

En favorit i repris

Det verkar vara många som sökt och tittat på receptet på pepparkakskrydda här på bloggen och det är ju smart att ha hemma när man bakar alla möjliga sorters julbakverk. Alla kryddor i en burk!
Här kommer receptet på nytt och det kommer från Söta Saker.

Pepparkakskrydda:
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Blanda ordentligt alla kryddorna i en liten burk/kryddburk och sätt på locket.
Klart! Svårare är så är det inte :)



















//Matilda

lördag 15 december 2012

Följ mig!

Har skaffat Instagram och heter där matildaskafferep (förstås) :D
Följ mig gärna!

//Matilda

onsdag 12 december 2012

VINNAREN ÄR...

Nu är tävlingen avslutad där man hade chansen att vinna en fin teflonbakform till julbaket sponsrad av Tårtdecor. Det var svårt att välja en vinnare eftersom alla hade så bra motiveringar, men jag beslöt mig ändå för att välja...
AMANDA!
Hennes motivering löd:

  1. Okej, butiken ligger som sagt i kungälv och jag tycker att jag borde vinna för att jag är helt kär i julen och i bakning. Jag har däremot insett att jag inte har några julinspirerande bakverktyg. Därför skulle det vara jättekul att få vinna detta och kunna ta en paus från allt skolarbete och baka ända fram till jul. :)
    SvaraRadera
Stort grattis till dig, Amanda! 
Det är ju klart att man måste få ha en paus från skolan, speciellt nu när man går i nian :) Och vad passar inte bättre än bakning! 
Skicka din adress till mig (matildas.kafferep@gmail.com) så fort som möjligt så att du får din bakform hemskickad.




















Och ni andra, tack för att ni var med och var gärna med i nästa tävling som kommer upp snart med lika fin vinst.

//Matilda

lördag 8 december 2012

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin




















Mina saffransbullar kom precis ut från ugnen och det doftar underbart! Jag brukar alltid baka lussekatter till jul, men i år tänkte jag testa något nytt och då blev det saffransbullar med en supergod fyllning gjord på smör, socker, mandelmassa och apelsin. Jag har inte ännu hunnit smaka på mina bullar, men jag är nog ganska så säker på att dom är jättegoda! Kan inte vänta tills jag får smaka :)
Och förresten, om man inte vill ha så jätte stark saffranssmak kan man bara använda 1/2 påsen (0.25 g), men jag använde hela (0.5 g) eftersom jag älskar saffranssmaken!

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin:
ca 13 st

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1/2 ägg
1 påse saffran
1 dl strösocker
ca 1/2 tsk salt
ca 1/2 msk kardemumma
75 g mjukt smör
ca 8 - 10 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g mjukt smör
skal från ca 1 apelsin
75 g mandelmassa, riven
1/2 dl strösocker

ägg till pensling
pärlsocker eller flagad mandel

Sätt ugnen på 225°c. Smula jästen i en bunke och häll över det ljumna vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda om. Degen är klar när den börjar släppa från bunkens kanter (jag arbetade degen i min Kitchen Aid en stund), men var försiktig och tillsätt inte för mycket mjöl. Den kan gott och väl vara lite kladdig ännu, den kommer ju ändå blir lite fastare när man knådar den sedan. Låt degen vila under bakduk i ca 10 min.
Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel.
Gör fyllningen: Blanda det mjuka smöret med sockret, den rivna mandelmassan och apelsinskalet. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop från långsida till långsida. Skär i ca 13 (ganska tjocka) bitar. Sätt bitarna i bullformar så rinner inte fyllningen ut under gräddningen. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min (beroende på hur varmt det är i köket). Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.

//Matilda